UNESCO «Pasaules atmiņas» nacionālajā sarakstā arī Broces kolekcija un hernhūtiešu rokraksti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā 8.decembrī atklās UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālā reģistra jaunās nominācijas.

Starptautiskajā reģistrā pašlaik ir divi dokumentārā mantojuma objekti no Latvijas – Dainu skapis un Baltijas ceļa dokumenti, bet Latvijas nacionālajā reģistrā ir piecas – Eduarda Krauca fotonegatīvi uz stikla pamatnes no Ķeguma spēkstacijas celtniecības, Raiņa un Aspazijas sarakste, tradicionālo prasmju dokumentēšana Pieminekļu valdes fotonegatīvos un Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss.

Sarakstu papildina reizi četros gados, un šoreiz tiek papildināta bērza tāss vēstuļu kolekcija un pievienotas trīs jaunas nominācijas, skaidro UNESCO Latvijas Nacionālās komitejas pārstāve Sarmīte Pulste.

Sarmīte Pulste par UNESCO "Pasaules atmiņas" nacionālā saraksta papildināšanu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Pirmā nominācija ir Johana Kristofa Broces antikvārā kolekcija par Livoniju no 13. līdz 19. gadsimtam – tie ir viņa paša vāktie un sistematizētie materiāli par Livonijas vēsturi. Gan zīmējumi, gan personu reģistri, gan ģerboņi, gan numismātika, kas apvienota 104 sējumos. Nākamā nominācija ir hernhūtiešu rokrakstu kolekcija – tie ir brāļu draudžu rokraksti latviešu valodā. Gan dziesmu grāmatas, gan reliģiskā literatūra, sprediķi. Trešā nominācija ir Latviešu folkloras krātuves fonogrāfa valču kolekcija. Tie ir ieskaņojumi no 1926. līdz 1947.gadam, kas nozīmē, ka uz fonogrāfa vaska cilindriem tiek ieskaņoti senās tradicionālās mūzikas ieraksti,” stāsta Pulste.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti