Top ekstrēmistu iznīcināto mākslas darbu atveidojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirms trīs gadiem džihādistu grupējums «Islāma valsts» Irākā nopostīja seno asīriešu pilsētu Nimrudu, kas dibināta 13.gadsimtā pirms mūsu ēras. Bojā gāja daudz pasaules vēstures kontekstā nozīmīgu artefaktu. Lai atgādinātu par zaudēto, irākiešu izcelsmes amerikāņu tēlnieks Maikls Rakovics veidos vairāku iznīcināto tēlniecības darbu atdarinājumus. Viens no tiem būs apskatāms vienā no pasaulē slavenākajiem valsts mākslas telpām - Londonas Trafalgāra laukumā.

Tuvo Austrumu valstu konfliktos vēsturiskās pilsētas Nimrudas iznīcinātāji 2014.gadā demolēja senbūves un muzejus visiem pieejamiem līdzekļiem - lietoja šaujamieročus, spridzināja, dauzīja ar āmuriem, gāza un plēsa. Mākslinieks Maikls Rakovics, kurš slavens ar politisko norišu atainojumu mākslā, apņēmies izgatavot iespaidīgu atgādinājumu par vienu no pasaulē zināmākajiem asīriešu vēstures artefaktiem, 800.gadā pirms mūsu ēras radīto aizsardzības dievības atainojumu «lamassu» - spārnotu vērsi ar cilvēka galvu.

"Es neveidoju dublikātus vai kopijas. Kā iznīcinātā māksla un grāmatas, tā bojā gājušie cilvēki vairs nav atdzīvināmi. Tas drīzāk būs pagātnes rēgs, skaudrs atgādinājums par kara nežēlību,” saka tēlnieks Maikls Rakovics.  

Aizsardzības dievības statujas līdzinieku mākslinieks veidos no Irākā ražota un atpazīstama sīrupa skārda bundžām, kaut to izcelsmi nereti piedēvē arī Sīrijai un Libānai. Skārdenes, viņaprāt, simbolizēs gan neskaidrību un nestabilitāti reģionā, gan arī atgādinās par ekoloģisko kaitējumu, ko tam nodarījis karš. Proti, kara laikā no 30 miljoniem palmu Irākā pāri aplikušas vien trīs miljoni šo koku.

Rakovica veikums Londonā būs apskatāms, sākot no nākamā gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti