Kultūras ziņas

Leļļu teātra izrāde pieaugušajiem - "Vienkauja"

Kultūras ziņas

Piesakies mērķprogrammai "Latvijai-100"!

Stingrāk kontrolēs senlietu izvešanu

Stingrāk kontrolēs senlietu izvešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz ar jaunā gada iestāšanos visiem, kuri vēlas no Latvijas izvest senlietas vai citas antikvāras vērtības, vērā jāņem jauni noteikumi jeb faktiski jālūdz atļauja izvešanai Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai (VKPAI).

Sākot no 2017.gada, spēkā stājas izmaiņas, kas nosaka, ka visas legāli iegūtās senlietas, par ko uzskatāmi priekšmeti, kas senāki par 17. gadsimtu, no Latvijas drīkstēs izvest tikai īslaicīgi. Un, lai ar šīm vērtslietām, piemēram, mākslas darbiem vai vērtslietām, šķērsotu valsts robežu, inspekcijā jāsaņem dokuments, kas apliecina lietas vērtību un legālo izcelsmi, kas izmaksās no 37 līdz 45 eiro. Noteikumi gan neparedz tieši uzraudzīt nelegālo senlietu izceļošanu no valsts. Tas ir Administratīvo pārkāpumu kodeksa un Krimināllikuma atbildības lokā.

"Atļauja netiks izsniegta gadījumos, kad, veicot ekspertīzi, tiek konstatēts, ka tiek zagts vai zudis priekšmets, ko mēs pārbaudām datu bāzē, kur pārbaudām, vai priekšmets nav meklēšanā," stāsta VKPAI vadītāja vietniece Vivita Vīksna. "Mums ir vēsturē bijis viens gadījums, kad grib kultūras pieminekli izvest. Tā bija vāze. Mūsu eksperti konstatēja, ka tas ir valsts aizsargājams kultūras priekšmets."

Izmaiņas arī būtiski atvieglos mūzikas instrumentu izvešanas noteikumus uz valstīm, kas nav Eiropas Savienībā. No tā ieguvēji būs orķestri un mūzikas kolektīvi, ar kuru instrumentu pārvadāšanas organizēšanu līdz šim nodarbojās Kultūras ministrija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti