Sociālā tīkla domubiedru grupa uzsver kompetenta kultūras ministra nepieciešamību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sociālā tīkla "Facebook" lapas "Grende, atkāpies" domubiedru grupa izplatījusi atklātu vēstuli, kurā uzsver, ka Latvijai vajadzīgs kompetents kultūras ministrs, un aicina Nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu.

"Facebook" lapā norādīts, ka pašlaik tiesības administrēt šo lapu ir piešķirtas Norai Ikstenai, Katrīnai Neiburgai, Liānai Langai, Janai Magonei, Aleksandram Brežem un Aldim Gobzemam.

Nekompetents ministrs nesaprot, ka ārvalstu preses pārstāvji, ierodoties Eiropas kultūras galvaspilsētā Rīgā nākamgad, sastapsies ar valsti apkaunojošiem nekompetentiem ministres izteikumiem ik uz soļa," teikts izplatītajā vēstulē.

Tajā norādīts, ka nekompetents ministrs arī nesaprot, ka Rīgas pils glābšanas novilcināšanas katra diena var radīt nenovēršamas sekas gan arhitektūras piemineklim, gan tajā esošajiem muzeju krājumiem. Tāpat nekompetents ministrs nesaprot, ka mazāk nekā pusgadu pirms Rīgas kļūšanas par Eiropas kultūras galvaspilsētu veikt riskantas operas vadības rotācijas ir nekompetenti, jo tās var atstāt graujošu iespaidu uz operas darbību.

"Diemžēl nekompetents ministrs nesaprot arī to, ka ir nekompetents un ka zināšanas kultūrā var iegūt, vien izglītojoties tajā visas dzīves garumā. "Grende, atkāpies" akcijas galvenais mērķis ir nodrošināties ar kompetentu kultūras personību kultūras ministra amatā jau tuvākajā laikā. Ikvienam saprātīgam cilvēkam jau sen ir skaidrs, ka ministre nav savā vietā. Mēs vairs nedrīkstam turpināt riskēt, apdraudot Latvijas kultūrpolitiku un valsts prestižu," pausts vēstulē.

Tās nobeigumā izskan aicinājums Nacionālajai apvienībai nekavējoties izvirzīt citu kultūras ministra amata kandidātu. Iepriekš šādu aicinājumu atklātā vēstulē izplatīja arī režisors Alvis Hermanis.

Jau vēstīts, ka augusta beigās Kultūras ministrija pēc konkursa uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdi nolēma, ka to turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās. Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Andrejam Žagaram tika piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, taču arī viņš nošāda scenārija atteicās.

Kultūras ministrija pašlaik apsver iespēju izsludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu vai šo amatu piedāvāt trešajam pretendentam, kas iepriekš pieteicās konkursā.

Operas arodbiedrību pārstāvji uzskata, ka Žagara nomaiņa "ieviesīs pārmaiņas, kas sen vajadzīgas", savukārt Žagara atbalstam LNO valdē publiski izteikušies operas pasaules pārstāvji gan ārpus Latvijas robežām, gan ilggadēji operas sponsori un vairāki LNO solisti.

Publisku sašutumu par Grendes darbu piektdien pauda arī Jaunā Rīgas teātra vadītājs Alvis Hermanis. Savukārt soliste Kristīne Opolais atteicās uzstāties LNO ēkas 150 gadu jubilejas koncertos. Bet sociālajā tīklā "Facebook" piektdien izveidota lapa "Grende, atkāpies".

Savukārt Jaunzeme-Grende piektdienas vakarā izplatīja paziņojumu, aicinot nešķelt nozari budžeta veidošanas laikā, un norādīja, ka neplāno vēlreiz ieņemt kultūras ministra amatu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti