Salas pagastā atklās izstāžu zāli un Eduardam Pāvulam veltītu ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

2. septembrī Babītes novadā notiks izstāžu zāles atklāšanas pasākums “Salas pagasts. Eduards Pāvuls. Savējais'', informē  Babītes novada pašvaldības pārstāve Dace Ulpe.

2017. gada 2. septembrī pulksten 15.00 Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centra filiālē Salas pagastā “Vietvalži” (Spuņciemā) ar tematisku pasākumu “Salas pagasts. Eduards Pāvuls. Savējais” atklās izstāžu zāli, kas veltīta leģendārajam latviešu aktierim.

Pāvulu dzimta ir viena no senākajām un lielākajām Babītes novada Salas pagastā, un, lai arī Eduards Pāvuls dzimis Jūrmalā, viņa dzīve bijusi cieši saistīta ar Lielupes pretējo krastu, arī aktiera atdusas vieta ir Salas kapsētā.

Izstāde iekārtota kādreizējā pagastmājā, kur E. Pāvuls jaunībā apmeklējis balles, bet 1981. gadā šajā ēkā filmējies televīzijas filmā “Ilgais ceļš kāpās”.  Nākotnē ēkā būs skatāma pagasta un tā dzimtu vēsturei veltīta ekspozīcija, kas patlaban vēl tiek veidota.

Atklāšanas pasākumā 2. septembrī piedalīsies aktieri, kas savulaik bijuši kopā ar E.Pāvulu uz teātra skatuves un filmējušies kino, lai dalītos atmiņās un apliecinātu, ka E. Pāvuls vēl arvien ir savējais. Tāds ir arī atklāšanas pasākuma nosaukums – “Salas pagasts. Eduards Pāvuls. Savējais.” Pasākuma režisors – Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš.  

Izstāde veidota, sakausējot trīs elementus: personību, veikumu teātrī un kino, vienlaikus parādot, ka šie trīs veido vienu - Aktieri. Paralēli bagātīgajam fotogrāfiju, dokumentu un priekšmetu klāstam izstādei būs arī digitāls risinājums (veidojis Jānis Jankevics), kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar E.Pāvula biogrāfijas faktiem, radošo darbību, kā arī dzirdēt aktiera ieskaņoto Aleksandra Čaka poēmas “Mūžības skartie” fragmentu. Izstādes telpa (iekārtojusi māksliniece Lilija Dinere) ir uzskatāma par atsevišķu mākslas darbu, kas palīdzēs iejusties mazliet maģiskajā radošas personības dvēseles atmosfērā. Īpaši interesants objekts ir tēlniecības darbs “Pāvulu dzimtas koks”, kas arī tiks izstādīts šajā pašā telpā.

Eduardam Pāvulam veltītā memoriālā izstāde veidota par Babītes novada pašvaldības domes finanšu līdzekļiem. Turpmāk gan Salas pagasta iedzīvotājiem, gan viesiem būs iespēja apmeklēt izcilā aktiera piemiņai veltīto izstādi.  Informācija par pasākumu sekos www.babite.lv.

Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centra filiāle Salas pagastā “Vietvalži” atklāta 2017. gadā. Kultūrizglītības centrā Spuņciemā varēs apmeklēt kultūras pasākumus, aplūkot izstādi par Salas pagasta vēsturi un vietējo mākslinieku veidotus darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti