Rīta Panorāma

"Avangarda elektriskā balss"

Rīta Panorāma

Intervija ar Intu Ķuzi

Intervija ar Gunti Gailīti

Rozentāla jubilejas priekšvakarā konferencē spriedīs par viņa lomu Rīgas pilsoniskajā sabiedrībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gleznotāja Jaņa Rozentāla 150 gadu jubilejas nedēļā Rīgas Latviešu biedrībā otrdien, 15.martā, notiks plaša starptautiska konference, kurā spriedīs par Rozentāla lomu un devumu Rīgas pilsoniskās sabiedrības veidošanā.

Konferencē ar priekšlasījumiem uzstāsies mākslas vēsturnieki Ojārs Spārītis, Edvarda Šmite, Igors Dobičins, Rozentāla jubilejas gada patronese Anna Žīgure un daudzi citi, arī profesori no Krievijas un Somijas.

Rozentāls, kura 1910.gadā gleznotās freskas rotā biedrības nama fasādi, ar Rīgas Latviešu biedrību bija saistīts jau no 1888.gada.

Stāsta konferences idejas autors, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Stāsta konferences idejas autors, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis: "Jaņa Rozentāla un Rīgas Latviešu biedrības saites ir ļoti senas, kad latviešu jauneklis no Saldus 14 gadu vecumā ierodas Rīgā - kā viņš iekļaujas Rīgas sabiedrībā jau tādā vecumā, ko viņš dara, ko mācās un kā paveras viņa ceļš uz lielo mākslas templi - "alma mater" - Sanktpēterburgas Mākslas akadēmiju."

"Mūsu ideja bija parādīt viņu tieši kā pilsoni, kā rīdzinieku. Rīga bija tā vieta, kur viņš radīja, cīnījās, dzīvoja, mīlēja, varbūt konfliktēja ar sabiedrību. Domāju, ka tur atklāsies daudz interesantu faktu," norāda Gauntis Gailītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti