Dienas ziņas

Augļkopji strādā, lai būtu laba raža

Dienas ziņas

Paldies par sirdsdarbu

Rēzeknē veido uguns skulptūru

Rēzeknē jaunieši apgūst ugunsskulptūru veidošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uguns un skulptūras savienojamību Rēzeknē, izmantojot pavisam vienkāršus materiālus: armatūru, degmaisījumu un sauso spirtu, pierāda Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas (RMDV) audzēkņi un pedagogi. Eiropā šādu skulptūru izveide gūst arvien lielāku popularitāti, bet Latgales tēlnieki sarosījušies vien pirms dažiem gadiem.

"Tēlniecība nebeidzas ar mālu, koku vai akmeni. Tie ir modernie materiāli, principā uguns skulptūras, es domāju, ka pasaulē ir ļoti plaši izplatītas. Un arī Gundars Kozlovskis atsāka pie mums Latgalē to visu diezgan aktīvi jau vairākus gadus," stāsta RMDV Tēlniecības objektu dizaina programmas vadītājs Gunārs Klaučs.

Lai mudinātu reģiona jauniešus apgūt skulptūru veidošanas un kompozīcijas prasmes, šogad Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola sākusi jaunu izglītības programmu "Tēlniecības objektu dizains".

Skulptūras izveidē piedalās arī citas mākslas nozares apguvušie audzēkņi, visi kā viens atzīstot: plenēri ārpus skolas sienām motivē teorētiskās zināšanas papildināt ar praktisko pieredzi.

Pacietība un rūpība četru stundu garumā vainagojas ar 12 metrus gara stilizēta zalkša izveidi. Zalktis ir saules sargātājs un simbolizē gudrību. Savienojumā ar uguni skulptūra rada sirreālu noskaņu. Tā deg tikai septiņas minūtes, taču tas ir pietiekami ilgs laiks, lai klātesošie gūtu neaizmirstamus iespaidus par pārsteigumiem bagāto uguns stihiju.

Pirmelementa – uguns varenību un sasaisti ar senlatviešiem raksturīgiem zīmju elementiem, Rēzeknē varēs novērtēt arī turpmāk. Turklāt mākslas skolas mācībspēkiem jau tapušas idejas par kopīgu sadarbību ar Rēzeknes Mūzikas vidusskolu, papildinot ugunsskulptūru šovu ar literārām un muzikālām performancēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti