Ārpus Rīgas

"Neatkarīgo Tukuma Ziņu" redaktore Ivonna Plaude par protestu uz Zantes ceļa

Ārpus Rīgas

Ar nelielu viltību Talsu pusē tiek pie atbalsta namu siltināšanai arī ārpus pilsētas

Rēzeknē būs piemineklis par godu Latgales kongresa simtgadei

Rēzeknē būs piemineklis par godu Latgales kongresa simtgadei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknē sākušies būvniecības darbi piemiņas vietas izveidei par godu Latgales kongresa simtgadei. Tikmēr Ķekavas novadā akmeņkaļa Gunta Pandara darbnīcā jau tiek kalts piemineklis. Pieminekļa laukuma vieta - blakus Atbrīvošanas alejai netālu no Kovšu ezera - nav izvēlēta nejauši: šeit 1917.gadā atradās Rēzeknes kinoteātris “Diāna”, kur notika kongresa pirmās dienas sanāksme. Kongresa laikā lēma par to, vai Latgalei atdalīties no Vitebskas guberņas un apvienoties ar Vidzemes un Kurzemes novadiem. Veidojot piemiņas vietu, meta autori centās atspoguļot Latgales kongresa būtisko nozīmi Latvijas valsts veidošanā.

Biedrības “Latgalieši” pārstāvis Pēteris Keišs bija tas, kurš vērsās Rēzeknes pilsētas domē ar aicinājumu kongresa simtgadei veltīt īpašu piemiņas zīmi. Tika izsludināts metu konkurss, kurā mākslinieks Visvaldis Asaris piedāvāja veidot pieminekli no trim Latvijas laukakmeņiem, kas simbolizē Kurzemes, Vidzemes, Latgales novadus. Šos trīs akmeņus apjož bronzas tautiskā josta kā latviskās identitātes simbols. Pieminekļa centrā no akmeņiem veidojas Latvijas kontūra, kas izvirzīta uz augšu. Kā stāsta mākslinieks, no attāluma pieminekli vizuāli var uztvert kā aku vai dzirnakmeni:

''Formas ir vienkāršas un loģiski saprotamas, nav tur speciāla izskaistinājuma, zināmā mērā veidojas kā simbols. Ap šo centru ir vairāku līmeņu pakāpieni, arī šie laukakmeņi tādos pakāpienu augstumos, tā forma nav pabeigta, pakāpieni simbolizē šo vēstures pirmsvēstures kontekstu.”

Uz pieminekļa būs divi uzraksti, vienā no tiem Jāņa Raiņa vārdi ''I Kurzeme, i Vidzeme, i Latgale mūsu.'' Otrs būs latgaliski, stāsta Pēteris Keišs:

“Pret laukumu šeit būs uzraksts: “1917. goda 26. un 27. aprelī itymā vītā kinoteātrī «Diana» nutyka Pyrmais Latgolas latvīšu kongress, kas lēme par apsavīnōšonu ar Kurzemi un Vidzemi”.''

Savukārt pieminekļa laukuma ideja ir paņemta no konkursa otrās vietas ieguvējiem, ko iesniedza SIA “Vincents” arhitekti. Abas idejas viena otru papildina. Stāsta pieminekļa idejas autors Visvaldis Asaris:“Viņu pamatideja bija tāda - laukums labiekārtojot ir segumos, ir līnijas, kurās ir Daugavpils, citas pilsētas, no kurām sabraukuši bija uz šo nozīmīgo pasākumu, kas notika 1917.gada aprīlī. Viss kontekstā veido vienotu ansambli”.

Pieminekļa izveides darbi notiek Ķekavas novadā akmeņkaļa Gunta Pandara darbnīcā. Pieminekļa idejas autors seko līdzi darbiem un atzīst, ka šobrīd viss notiek pēc grafika.

“Visās šīs lielās masas tiek zāģētas, frēzētas, liktas kopā - jau parādās Latvijas siluetis tas viss ir jākaļ iekšā, lai tas viss turas kopā. Sākam no centra no paša galvenā. Akmens masas ir palielas, tas prasa precizitāti, kļūdīties nedrīkst,” saka Pēteris Keišs.

Rēzeknes pilsētas domes pārstāvis Aleksejs Stecs rāda, kur laukumā atradīsies vieta piemineklim: “Pats piemineklis atradīsies šajā stāvlaukuma centrā, blakus ielai tiks izvietota strūklaka, tieši strūklakas dēļ šeit būs izveidota jauna infrastruktūra, ūdensvads, apgaismojums, kā nebija līdz šim.”

Šobrīd Rēzeknes pilsētas centrā, netālu pie Kovšu ezera, sākti laukuma būvniecības sagatavošanas darbi. Pirmais, kas jāveic, - jāizbetonē vieta, kur atradīsies piemineklis.

“Pēc tam sāksies darbi pie komunikāciju izveides, jauns ūdensvads, kā arī elektrības apgāde apgaismojumam, kā arī strūklakai, tiks pabeigti darbi priekš pieminekļa, pēc tam sekos arī pārējie darbi, kas ir saistīti ar ietvēm, ietves tiks betonētas,'' stāsta Aleksejs Stecs.

Lai veiktu laukuma izbūvi un uzstādītu pieminekli, laika nav daudz. Darbiem jābūt pabeigtiem līdz Latgales kongresa simtgadei veltītajiem pasākumiem maija sākumā.

Aleksejs Stecs pauž pārliecību, ka problēmām ar laukuma un pieminekļa izveidi nevajadzētu būt:

''Riski pastāv, bet būvnieks apsola, ka visi darbi tiks pabeigti laikā. Protams, laika apstākļi ir tādi, kādi ir. Bet šobrīd mēs varam pateikt, ka mums izdosies īstenot šo projektu laikā.”

Saskaņā ar noslēgto līgumu būvdarbus paredzēts pabeigt līdz nākamā gada 15. aprīlim. Projekta kopīgās izmaksas sasniedz teju pusmiljonu eiro.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti