Dienas ziņas

Grobiņas skolas turpmāk zem viena jumta

Dienas ziņas

Rīgas Doms bērniem

Latgales keramikas cienītāji pulcējas "Jasmuižā"

Raiņa muzejā «Jasmuiža» atklās Latgales tradicionālās kultūras un amatu māju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Raiņa jaunības dienu muzejā "Jasmuiža" sestdien tiks atklāta izremontētā un atjaunotā bijusī muižas govju kūts, kas pārtapusi Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājā, informē  Memoriālo muzeju apvienība.

Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājā būs aplūkojama viena no lielākajām Latgales keramikas ekspozīcijām Latvijā.

"Jasmuižā" piektdien notika īsta Latgales keramikas malkas cepļa kurināšana. No rīta "Rēzeknes apriņķa podnieki" rekonstruētajā Andreja Paulāna darbnīcā glazēja un ievietoja ceplī apdedzināšanai sagatavotos māla traukus. Ap pusdienlaiku meistari cepli iekurināja.

Savukārt sestdien plkst.12.30 ceplis tiks atvērts. Pēc tam tiks atklāta atjaunotā muzeja ēka – Latgales tradicionālās kultūras un amatu māja. Pasākumā uzstāsies koris "Rīdzene".

No 2014.gada sākuma līdz šā gada maijam Memoriālo muzeju apvienība un "Valsts nekustamie īpašumi" realizēja Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ES ELFLA) atklāta projektu iesnieguma konkursa projektu "Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājas izveide Raiņa muzejā "Jasmuiža"".

Projekta ietvaros atjaunota kādreizējā Jasmuižas muižas govju kūts, izveidojot mūsdienu prasībām atbilstošas telpas Latgales keramikas ekspozīcijas izvietošanai, izstāžu zāli novada tradicionālās kultūras, lauksaimniecības un amatniecības vēstures prezentēšanai, kā arī krājuma glabātavu un speciālu telpu muzejpedagoģiskajām nodarbībām. Ierīkots ūdensvads, kanalizācija, jauna apkures sistēma un mūsdienīgs sanitārais mezgls. Ēkas atjaunošanas projekta arhitekte ir Ināra Caunīte, būvnieki – "Modus būve" un "Kaskāde 19".

No sestdienas Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājā būs skatāma Latgales keramikas ekspozīcija, kur varēs iepazīties ar dažādu Latgales podnieku darinātajiem māla priekšmetiem – saimniecības traukiem, dekoratīvo keramiku, kā arī sīkplastiku un Antona Šmulāna darinātajiem velniņiem no dramaturga Gunāra Priedes kolekcijas. Tāpat būs skatāma izstāde "Četri stūri – Latgales amatu pamati".

Izstādes idejas autore ir Sigita Kušnere, autori – Solvita Brūvere, Janīna Kursīte, Aigars Lielbārdis, mākslinieki – Ints Sedlenieks un Jēkabs Voļatovskis. Izstādē aplūkoti četri tradicionālajā amatniecībā izmantotie materiāli: māls, lins, dzelzs un koks, to īpašības, apdarināšanas un lietojuma veidi.

Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājas izstādi, podiņu krāsns restaurāciju un muzejpedagoģiskās programmas atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti