Dienas ziņas

Durbes baznīcā pabeigts remonts

Dienas ziņas

Zemgalē izvērtē pagājušo tūrisma sezonu

Raiņa muzejā Berķenelē atklāj izstādi

Raiņa mājas direktore Berķenelē: Sapnis par bērniem domātu ekspozīciju ir piepildījies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar daudzveidīgu kultūras un mākslas pasākumu klāstu šogad tika svinēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja. Dzejnieku jubileju Daugavpils novadā Raiņa mājā Berķenelē atzīmē ar jaunas ekspozīcijas "Bērnistaba" atklāšanu. Izstādes priekšmetu un vēstures liecības ļaus iepazīt Raiņa bērnības laika  dzīves vidi.

Uz ekspozīcijas atklāšanu bija ieradušies gan lieli gan mazi. Iepazīt tuvāk dzejnieku Raini tagad ar interesi varēs, apmeklējot Raiņa mājas Berķenelē.

Muzeja turētāja norāda - sapnis par ekspozīciju līdz tās tapšanai ilga 15 gadus. Sapnis uzrunāt Raiņa mājas Berķenelē galveno auditoriju bērnus un jauniešus ir piepildījies.

"Izveidojās istaba, ar kuras palīdzibu es uzrunāšu mazus bēnus, un šeit ir ko darīt - pētīsim, sakārtosim rotaļas, stāstīsim citiem," stāsta Raiņa mājas direktore Inese Bērziņa.

Kā vēstīts, izstāde izveidota sadarbībā ar mākslinieci Kristiānu Dimiteri. "Sevišķi interesanti būtu bērniem, man šķiet, glītrakstīšana, [faktiski] visiem cilvēkiem, jo tagad raksta ar datoru. Šeit ir paraugi - tādi, kādi bija tajā laikā bērniem," norāda māksliniece Kristiāna Dimitere.

Ekspozīcija ir savienota ar senatnes un mūsdienu elementiem, kur  var ieraudzīt antīkus priekšmetus un citas interesantas un oriģinālas lietas. Māksliniece Kristiāna Dimitere savu ekspozīcijas ideju sāk ar griestu noformējumu - ir redzama lampa, gaisma, grāmatas no bērnības, fotogrāfijas, mēbeles un arī Raiņa skolas grāmatas.

"Galds, grāmata, gulta, kā arī brīnumainais skapis, kur atrodas brīnumainas lietas. Šeit, ap šo telpu viss rosīsies, kur viss saistīts ar bērnību. Šī istaba nav domāta kā memoriāla, lietas ir tādas, kādas varēja būt  viņa bērnībā," norāda Kristiāna Dimitere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti