Rīta Panorāma

Intervija ar Minstru prezidentu Māri Kučinski

Rīta Panorāma

Koncerttūre "Es domāšu par Tevi"

Latvijas 100 gadu dziesmu izlase

«Radio SWH» veidos vērienīgu Latvijas 100 gadu dziesmu izlasi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ar labi pazīstamām un ar sen aizmirstām Latvijas mūziķu dziesmām, AS „Radio SWH” sveiks Latvijas valsti 100 gadu jubilejā ar ļoti īpašu dāvanu – 100 gadu dziesmu izlasi, kas tapušas laika posmā no 1918. līdz 2018. gadam.

Projekta tapšanu atbalsta vairāki Latvijā labi zināmi dažādu kultūras jomu pārstāvji, kuri apstiprinājuši „Radio SWH” piedāvāto iespēju un ieņēmuši vietu starp žūrijas locekļiem. Tās galvenais uzdevums ir pārskatīt un novērtēt simtgades dziesmu izlasi pirms tās nodošanas tautas balsojumam, kā arī pārliecināties, ka sarakstā netrūkst kāda būtiska dziesma un nepieciešamības gadījumā pievienot trūkstošo.

"Mēs redzam, ka vienīgais, ar ko radio var izdzīvot, tā ir dziesma. Ko mēs varētu uzdāvināt savai sirmajai māmuļai Latvijai? Mēs domājām, ko radio var dot? Un šī ideja radās burtiski pusminūtes laikā," atklāj „Radio SWH” Valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics.

“Pasaulē nav nevienas kultūras, kurā nebūtu mūzikas, un man ir liels prieks un gandarījums, ka mūsu spēkos ir radīt tik īpašu dāvanu mūsu valstij. „Radio SWH” jau 24 gadus ir mūzikas vēstnesis Latvijā, un mēs gribam dot iespēju visas valsts iedzīvotājiem un arī ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem piedalīties šīs izlases veidošanā un būt daļai no tās. Tāpēc aicinu visus kopā noteikt mūsu valsts 100 svarīgākās dziesmas no 1918. gada līdz mūsdienām!” uzsver Šipkēvics..

Žūrijas darbu atvieglos mentoru komanda, kuru pārstāvēs vairāki latviešu mūzikas eksperti – tostarp mūzikas ierakstu un izdevēju kompāniju vadītāji, dīdžeji un citi ar mūzikas industriju saistīti profesionāļi. Mentori palīdzēs izveidot dziesmu sarakstu, katrs iesūtot simtgades piecdesmit labākās dziesmas. Tās tiks publicētas līdzās arhīvos atrastajām un tautas pievienotajām dziesmām un nodotas tautas rokās Latvijas simtgades TOP 100 noteikšanā.

Balsošana notiks īpaši izveidotā platformā lvtop100.lv, kur būs nepieciešams veikt autorizāciju, lai iegūtu pēc iespējas objektīvāku vērtējumu.

Projekta pirmajā stadijā 17. novembrm ikviens tiek aicināts iesūtīt savas dziesmas, kas tiks iekļautas dziesmu sarakstā kopā ar žūrijas un mentoru komandas papildinājumiem. Tautas balsojums, kurā tiks noteiktas 100 visu laiku iemīļotākās dziesmas, tiks atklāts 18. novembrī un ilgs pusgadu, līdz 2018. gada 15. maijam.

Latvijas 100 gadu dziesmu izlase Latvijai un latviešu tautai tiks dāvāta 2018. gada novembrī. Savukārt 2019. gadā tiks izveidota publiska mākslas instalācija, kas godinās Latvijas mūziķu veikumu, kuri devuši ievērojamu ieguldījumu valsts kultūras attīstībā. Instalācijā plānots gravēt arī visus šī projekta dalībnieku vārdus – ikviens, kurš būs piedalījies balsojumā, norādot savu vārdu un uzvārdu, tiks iemūžināts blakus simtgades dziesmu izlasei.

Šobrīd savu dalību žūrijā ir apstiprinājuši: eksprezidente Vaira Vīķe Freiberga, kultūras ministre Dace Melbārde, režisors Jānis Streičs, diriģents un mūzikas pedagogs Jānis Erenštreits, gleznotāja Džemma Skulme, mācītājs Juris Rubenis, aktieris Uldis Dumpis, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, aktrise Dita Lūriņa, „Radio SWH” vadītājs Jānis Šipkēvics un daudzi citi kultūras jomas pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti