Pirmo reizi pasniegs Cimzes balvu Latvijas izcilākajiem kultūrizglītības pedagogiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

20. novembrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks Kultūras ministrijas apbalvojuma pasniegšana kultūrizglītības nozares talantīgākajiem audzēkņiem un viņu skolotājiem. Pasākumā tiks pasniegta arī Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) šogad iedibinātā Cimzes balva.

Ar pirmo Cimzes balvu tiks godināti divi izcili kultūrizglītības pedagogi – Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas klavierspēles pedagoģe Ilze Treija un Jūrmalas Mākslas skolas skolotājs, direktora vietnieks izglītības jomā Antons Vaivods.

Ilze Treija ir viena no vadošajām vidējās paaudzes klavierspēles skolotājām Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Vislielāko vērību veltījusi darbam ar klavierspēles iesācējiem, izstrādājusi mācību priekšmeta „Pianisma vēsture” programmu, piedalījusies mācību priekšmeta „Klavierspēle” programmas izstrādāšanā. Vairāk nekā 20 viņas audzēkņu ieguvuši godalgotas vietas starptautiskos konkursos un daudz koncertējuši ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Viņa ilgus gadus bijusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas izglītības programmas „Taustiņinstrumentu spēle – Klavierspēle” vadītāja. Piedalījusies dažādu, arī starptautisku pianistu konkursu žūriju darbā.

Antons Vaivods darba gaitas Jūrmalas pilsētā uzsācis 1977. gadā. 37 darba gadu laikā Vaivods ir ieguvis lielu popularitāti Jūrmalas pilsētā kā izcils un radošs pedagogs. Viņš savā darbā izmanto mūsdienīgas mācību metodes, cenšoties saviem audzēkņiem iemācīt ne tikai zīmēt un gleznot, bet būt mērķtiecīgiem, daudz strādāt. Vaivoda audzēkņi regulāri piedalās vizuālās mākslas konkursos Latvijā un ārpus tās. 20 gadus pedagoga vadībā tiek rīkotas radošās mākslas vasaras izbraukuma nometnes. No 1990. gada Vaivods ir Jūrmalas mākslinieku grupas biedrs un aktīvi ar saviem darbiem piedalās izstādēs un mākslas projektos.

Cimzes balvas piešķiršanas mērķi ir novērtēt pedagogus par ilggadēju pedagoģisko darbību un būtisku ieguldījumu mācību un audzināšanas darbā, kā arī stiprināt kultūrizglītības jomas pedagogu profesijas prestižu. Šogad – Jāņa Cimzes 200. jubilejas gadā balva tiks pasniegta pirmo reizi. Katru gadu piešķirs divas balvas – vienam pedagogam mūzikas un dejas jomā, vienam pedagogam mākslas un dizaina jomā.

Balva nosaukta pedagoga, tautas dziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814 - 1881) vārdā. J. Cimzes vadībā Vidzemes skolotāju seminārs kļuva par pirmo latviešu profesionālo skolotāju mācību iestādi, tādēļ Jāni Cimzi dēvē par skolotāju skolotāju. Bet viņš pats par skolotāju teicis tā:

„Ne tas, ko viņš var, bet kā viņš to var – padara skolotāju par meistaru savā amatā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti