Kultūras ziņas

Koris "Spīgo" koncertēs kopā ar Raimondu Paulu

Kultūras ziņas

"Operācija Kāzas" jeb bēgšana no PSRS

Pērtiķis Sems sacēlis jezgu Kronvalda parkā

Pērtiķis Sems no Kronvalda parka pārcelsies uz «Avārijas brigādes» parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēdējās dienās sacēlusies jezga Kronvalda parkā, ko izraisījis pērtiķis Sems. Sems ir milzu skulptūra, kas parkā stāv jau kopš pagājušā rudens, kad tika uzstādīta Laikmetīgās tēlniecības festivāla “Tēlniecības kvadrinnāle Rīga” laikā. Pa to laiku lielā skulptūra kļuva ļoti populāra, un kvadrinnāles rīkotāji vēlējās to uzdāvināt Rīgai, tomēr līdz pat šai nedēļai vienošanos starp māksliniekiem un pilsētu nebija izdevies panākt, bet ilgāk pērtiķis Sems parkā vairs nedrīkst atrasties.

Caur rudenīgi dzeltenīgajiem kokiem Kronvalda parkā vīd liels balts stāvs, kurš kā magnēts pievelk parka apmeklētājus. Īpaši tūristus un bērnus vai jauniešus. Daudzi no viņiem ar izbrīnu veras baltajā kosmonautā ar pērtiķa galvu. Un ne viens vien uzdod jautājumu – kas tas tāds, jo nekādu uzrakstu nav.

Pērtiķi-kosmonautu sauc Sems. Tādu vārdu viņam devis krievu mākslinieks Deniss Prasolovs, pēc kura darbu sērijas “Pirmā ekipāža”, kas veltīta kosmosa izpētē bojā gājušajiem dzīvniekiem, Latvijā izgrebta un vairākkārt palielināta statujas kopija. Tā uz noteiktu laiku uzstādīta pērnruden festivālā “Tēlniecības kvadriennāle Rīga” kā viens no pilsētvides mākslas objektiem.

„Apmēram gadu tas šeit ir atradies, un tieši vakar [16.oktobrī] mēs saņēmām ziņu no Bikšes kunga, ka šim mākslas darbam atrastas jauna mājvieta - tas pārcelsies uz Ārrīgu, uz Ogres novadu, uz "Avārijas brigādes" parku," stāsta SIA “Rīgas meži” valdes loceklis Edgars Vaikulis, skaidrojot, ka Rīgā neviena pašvaldības iestāde nav bijusi gatava uzņemties atbildību par šo tēlniecības darbu.

"Saņēmām tikai to, ko pieminekļu pārvalde un Ojārs Spārītis komentēja, ka tas ir vidi degradējošs objekts, kaut gan šādu oficiālu atbildi neesam saņēmuši. Mums ir diezgan maz mākslas publiskajā telpā, un vienmēr ir prieks redzēt jaunas iniciatīvas pilsētā – vai tie ir gliemeži vai Sems. Bet tas ir ilgs process, ar ko jārēķinās," saka festivāla “Tēlniecības kvadriennāle Rīga” pārstāve Kristiāna Kārkliņa.

Sems tiks pārvietots uz "Avārijas brigādes" parku tuvāko divu nedēļu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti