Pasniegs «Izcilības balvas kultūrā» par starptautiskiem sasniegumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kultūras akadēmijas teātra mājā „Zirgu pasts” 4.decembra vakarā paziņos „Izcilības balvas kultūrā” šā gada laureātus. Balvu pasniedz par izciliem starptautiska mēroga sasniegumiem kultūrā, kas devuši būtisku ieguldījumu Latvijas kultūras vērtību popularizēšanā, veicinājuši pozitīvu Latvijas tēlu, cēluši Latvijas prestižu pasaulē un kultūras vērtību Latvijas sabiedrībā. Balva tiek pasniegta ceturto gadu. Katrs laureāts saņems septiņus tūkstošus eiro. 

„Izcilības balvu kultūrā” Kultūras ministrija iedibināja 2014.gadā.

Diskusiju par starptautiskus panākumus guvušu mākslinieku prēmēšanu gadu iepriekš aktualizēja Latvijas filmu nebijuši augstais novērtējums Berlīnes kinofestivālā.

Lai starptautiski sasniegumi kultūrā saņemtu valsts atzinību līdzīgi kā sasniegumi sportā, Nacionālā kultūras padome lēma veidot kultūras izcilības balvu, ko pirmoreiz pasniedza 2014.gadā. Toreiz to saņēma kinorežisors Jānis Nords, operdziedonis Aleksandrs Antoņenko un Žaņa Lipkes memoriāls. 2015.gada laureāti bija ērģelniece Iveta Apkalna, animācijas filmu režisore Signe Baumane un scenogrāfs Andris Freibergs. Savukārt pērn par laureātiem kļuva diriģents Andris Nelsons, mākslinieki Rasa un Raitis Šmiti, kā arī Turaidas muzejrezervāts.

Šā gada laureāti līdz vakaram tiek turēti noslēpumā, bet zināms, ka tos atlasīja no 21 pieteiktā kandidāta.

Apbalvošanas ceremoniju šogad rīko Kultūras akadēmija, un to vadīs aktieris Gundars Āboliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti