Par Mūzikas akadēmijas rektoru ievēlēts Guntars Prānis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Trešdien, 21. jūnijā, ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Satversmes sapulces dalībnieku atbalstu JVLMA rektora amatā ievēlēts JVLMA Muzikoloģijas katedras profesors Guntars Prānis.

Kopš 2014. gada Guntars Prānis ir JVLMA Senāta priekšsēdētājs un kopš 2011. gada ir JVLMA Ētikas komisijas priekšsēdētājs. 2009. gadā ieguvis maģistra grādu muzikoloģijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, studiju ietvaros aktīvs pētniecības darbs Grācas Mūzikas augstskolā (Austrija).

No 1989. līdz 1993.g. studējis kordiriģēšanu JVLMA, pēc tam no 1993.līdz 1995.gadam kora un orķestra diriģēšanu, kā arī seno mūziku maģistra līmenī Vācijā.

Studējis seno mūziku Austrijā, Vācijā un Šveicē, īpaši pievēršoties viduslaiku mūzikai. Guntars Prānis ir pieprasīts lektors dažādos senās mūzikas kursos un konferencēs Latvijā un ārzemēs. G. Prānis ir senās mūzikas ansambļa "Schola Cantorum Riga" dibinātājs un vadītājs, ar ko veic aktīvu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs (Austrija, Vācija, Beļģija, Norvēģija, Somija, Polija, Igaunija u.c.), kā arī ir ieskaņoti neskaitāmi mūzikas ierakstu albumi (par CD "Rīgas mesa" saņemta Latvijas Ierakstu gada balva). Par spilgtu koncertdarbību 2016. gadā ansamblis nominēts Latvijas Lielajai Mūzikas balvai.

Saskaņā ar Nolikumu par kārtību, kādā tiek organizētas rektora vēlēšanas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, līdz 2017. gada 23. maijam tika izsludināta kandidātu pieteikšanās uz JVLMA rektora amatu. Pretendēt uz amatu tika aicinātas personas, kas ir profesori – mūzikas nozares speciālisti, vai personas, kurām ir doktora zinātniskais grāds. Piesakoties uz amatu, kandidātiem, bija nepieciešams iesniegt JVLMA Satversmes sapulcei adresētu pieteikumu vēlēšanām, dzīves gājuma aprakstu, profesora statusu un/vai doktora zinātnisko grādu apliecinošā dokumenta kopiju, kā arī JVLMA attīstības programmu piecu gadu laika periodam sākot no 2017./2018. akadēmiskā gada sākuma.

Izpildot nolikumā minētās prasības, pieteikumu uz amatu iesniedza pieci pretendenti – JVLMA Muzikoloģijas katedras profesors, JVLMA Senāta priekšsēdētājs Dr.art. Guntars Prānis, JVLMA akadēmiskā darba prorektors, Vispārējo klavieru katedras profesors Normunds Vīksne, JVLMA Kompozīcijas katedras asociētais profesors, JVLMA Simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Dr.art. Andris Vecumnieks, JVLMA Muzikoloģijas katedras vadītājs un asociētais profesors Dr.art. Jānis Kudiņš un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors un maģistrantūras programmas direktors Dr.phil. Ivars Bērziņš. Darbu rektora amatā profesors uzsāks 2017. gada augustā pēc apstiprināšanas LR Ministru kabineta sēdē, pārņemot amata pilnvaras no iepriekšējā akadēmijas vadītāja saksofonista prof. Arta Sīmaņa.

Atbilstoši Latvijas Republikas Augstskolu likumam un likumam Par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas satversmi rektora pienākumos ietilpst atbildība par Akadēmijas darbības atbilstību Augstskolu likumam un citiem normatīvajiem aktiem, kā arī Akadēmijas Satversmei, par Akadēmijā iegūstamās izglītības, veikto zinātnisko pētījumu un īstenotās mākslinieciskās jaunrades kvalitāti un Akadēmijai piešķirto valsts budžeta līdzekļu un mantas likumīgu, ekonomisku un mērķtiecīgu izlietojumu.

Saskaņā ar Augstskolu likumu augstskolas Satversmes sapulce rektoru ievēlē uz termiņu, kas nepārsniedz piecus gadus, ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Augstskolas ievēlēto rektoru apstiprina Ministru kabinets pēc augstskolas dibinātāja ierosinājuma. Līdz jaunievēlētā rektora apstiprināšanai rektora pienākumus pildīs iepriekšējais rektors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti