Pagarināts akcijas «Tautas grāmatu plaukts» termiņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rožu kopšana, latīņu valodas vārdnīca, Staburaga bērni, Latvju Dainas, Futbola vēsture, dzejas krājums un vēstures liecības: tik dažādas ir grāmatas, kas jau nokļuvušas Tautas grāmatu plauktā. Akcija, kas ilgst jau vairākus mēnešus, pagarināta līdz decembrim, lai katrs lasītājs vēl varētu izvēlēties savā grāmatu plauktā, ierakstīt novēlējumu un darbu nogādāt kādā no tuvākajām bibliotēkām. Nākamgad šīs grāmatas kopā ar pārējām ceļos uz Gaismas pili un būs apskatāmas un lasāmas īpaša Tautas grāmatu plauktā.

"Šī ir viena no manām mīļākajām grāmatām," - tā par Freda Brodsvorta romānu "Svešinieks" raksta akcijas tautas grāmatu plaukts dalībniece.

„Šinī grāmatā viss aprakstītais ir patiess. Mans vīrs Jānis Rīderers vēlējās šo grāmatu kā vēsturisku liecību atstāt nākamām paaudzēm. Daudzas izdevniecības nevēlējās grāmatu izdot, aizbildinoties ar to, ka autors ir "maz pazīstams"." Raksta Aija Solveiga Rīderere par sava vīra grāmatu „Jāņos būsim mājās". Tas ir vēl viens izdevums, kas papilda tautas grāmatu plauktu. Tāpat kā grāmata krievu valodā „Tikšanās, kuras vairs nebūs". Tai klāt pierakstīts kirilicā: ticiet uz vārda nenogurstošam ceļotājam, grāmatas autoram, ka Rīga ir vislabākā pilsēta.

Šīs ir tikai trīs dažādas grāmatas, kas nokļuvušas tautas grāmatu plauktā līdzās citiem simtiem grāmatu. Latvijas Nacionālā bibliotēka akcijai pagarinājusi termiņu par mēnesi, jo vēl daudzas grāmatas nav atceļojušas līdz bibliotēkai.

Sieviete, kura uzdāvināja šo grāmatu... viņas vecāku kāzās nejauši ieklīda Jānis Jaunsudrabiņš. Un viņš atstājis arī veltījuma ierakstu, tāpēc grāmatai ir dubulta vērtība: gan dāvinātāja, gan arī Jaunsudrabiņa ieraksts. Grāmata tiešām paliek un tiek saglabāta nākamajām paaudzēm. Tas varbūt izklausās patosaini, bet tā ir iespēja saglabāt," stāsta bibliotēkas pārstāve Kristīne Liniņa.

Bibliotēkā jau krājas simtiem grāmatu, ar 800 no tām var arī iepazīties Tautas grāmatu plauktā internetā. Bet vēl simti tiek gaidīti - vai izdosies piepildīt lielo plauku Gaismas pilī, kur vietas ir vairāk nekā 20 tūkstošiem izdevumu, gan ir šaubas.

Valmieras bibliotēka izveidojusi atsevišķu skaidrojošu video, jo kā stāsta bibliotekāre Agita Lapsa, cilvēki sākotnēji nav sapratuši akcijas mērķi un tikai tagad ir redzami augļi: atnesta nozaru literatūra, daiļliteratūra, vārdnīcas, dzeja  un citas grāmatas.

„Cilvēks nevēlas atdot savu personīgo, pārdzīvojumiem saistīto grāmatu, tāpēc mēs iedrošinājām viņus nest grāmatu ar stāstu. Jo tas ir būtiskākais: saprast, kāda loma ir grāmatai Latvijas iedzīvotāju dzīvē. Man liekas, ka tā bija tā atslēga. Cilvēks ir gatavs nopirkt grāmatu, lai pastāstītu stāstu, bet tieši savējo viņš negribētu atdot," skaidro Agita Lapsa.

Lapsa stāsta, ka lielākoties nāk gados vecāki cilvēki. Tagad Valmieras bibliotēkā sakrājušās jau 60 grāmatas, kuras vēl jānogādā uz Nacionālo bibliotēku. Tāpat arī citos Latvijas reģionos cilvēki vēl tikai nes un domā, kuru no izdevumiem pievienot Tautas grāmatu plauktam.

Savu grāmatu, dzejas izlasi "Laiks", kas tapusi kopā ar dzejnieku Juri Kronbergu, mākslinieku Gvido Augustu un izdevēju Vilni Zaļkalnu, uzdāvinājis dzejnieks Uldis Bērziņš. Viņš stāsta, grāmata bija pēdējā viņa plauktā un no tās bija grūti šķirties, tāpēc cer ieraudzīt jauno grāmatu plauktu.

Tās grāmatas būs kā tādā lielā pasaulē, kā zvaigznes debesīs. Un pa plauktiem cilvēki meklēs un skatīties, ko laimēsies sameklēt. Kā tur būs: vai trepītes vai kā Karlsons lidināsimies no pirmā stāva līdz pašai augšai... gadījums vadīs lasītāja roku, viņš slidinās pirkstus pa plauktiem, kamēr kaut ko atradīs," – tā dzejnieks Uldis Bērziņš.

Tautas grāmatu plaukta akcija sākās jau vasarā, kad "Rīgas 2014" būvē Esplanādē varēja nodot sev tuvāko izdevumu. Tagad tā ilgs līdz 1.decembrim, grāmatas var iesniegt tuvākajā bibliotēkā. Pēc tam, grāmatu draugu ķēdē, kas vīsies no Latvijas Nacionālās bibliotēkas Barona ielā līdz jaunajai Gaismas pilij, tās no rokas rokā nokļūs savos jaunajos plauktos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti