Ojārs Rubenis: Serebreņņikovs neaizbrauca no Krievijas, jo mīl savu zemi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Krievu režisors Kirils Serebreņņikovs, kuru tikko  aizturējusi Krievijas Izmeklēšanas komiteja, izvirzot apsūdzības par naudas izkrāpšanu lielos apjomos, neaizbrauca no Krievijas projām tikai tāpēc, ka viņš ļoti gribēja attīstīt savu teātri, viņam tur dzīvo vecāki, viņš mīl savu zemi, telefonintervijā Latvijas Televīzijai norāda Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

„Kirils Serebreņņikovs neaizbrauca no Krievijas projām tikai tāpēc, ka viņš ļoti gribēja attīstīt savu teātri, viņam tur dzīvo vecāki, viņš mīl savu zemi. Viņš jau sen varēja palikt Vācijā vai kādā citā valstī. Te ir ļoti labs piemērs, ko nozīmē dzīvot totalitārā valstī, un tā jau nav vienīgā totalitārā valsts pasaulē, kurā notiek tādas lietas. Šādā valstī kā Krievija šobrīd māksliniekiem ir kaut kāds pretspars, ar kuru viņi darbojās un mēģina iestāties “pret”. Bet šis ir viens no tiem gadījumiem, kad droši vien, izmantojot kaut kādus ekonomiskus ieganstus, var apslāpēt mākslinieka tālāko domāšanu, attīstību, tālāko darbību Krievijā.

Mēs nekādā veidā nedomājam pārtraukt sadarbību, ja tā vispār būs iespējama – ne ar Kirilu Serebreņņikovu, ne ar viņa teātri, ne ar festivālu, uz kuru mums rudenī ir jābrauc. Tā kā – viss turpināsies, ja vienkārši tas būs iespējams. Redzēsim, kā eskalēsies situācija,” norāda Ojārs Rubenis.

Jau vēstīts, ka krievu režisoru Kirilu Serebreņņikovu aizturēja naktī uz otrdienu, 22.augustu, viesnīcā Sanktpēterburgā, kur viņš uzņem filmu par mūziķi Viktoru Coju, un nogādāja uz Maskavu.

Izmeklēšanas komiteja uzskata, ka Serebreņņikovs organizējis 68 miljonu rubļu jeb 0,98 miljonu eiro piesavināšanos, ko valdība periodā no 2011. līdz 2014.gadam piešķīra teātra projekta “Platforma” realizēšanai. Projekta mērķis – popularizēt laikmetīgās deju, mūziku un teātri. Komiteja viņu aizturējusi, lai tiesa lemtu par drošības līdzekli, kā arī viņam izvirzījusi apsūdzības par krāpšanu īpaši lielā apmērā. Par to draud līdz desmit gadiem cietumā.

Iepriekš Serebreņņikovam jau atņemta pase, kas liedz viņam izbraukt uz ārvalstīm.

Pats  Serebreņņikovs šo situāciju nodēvējis par "absurdu un šizofrēnisku". Projekts "Platforma", kam piešķirto turpat 70 miljonu rubļu piesavināšanos viņam pārmet, ticis realizēts un izrāde "Sapnis vasaras naktī" projekta "Platforam" ietvaros vien ticis nospēlēts vairāk nekā 15 reižu.

Vēl maijā pamatojoties uz šo pašu apsūdzību viņa vadītājā teātrī “Gogoļa centrs” un režisora  dzīvoklī notika kratīšana. Pirms pāris nedēļām varas iestādes viņam atņēma ārvalstu pasi, kas režisoram liedza izceļošanu no Krievijas, bet naktī uz šodienu aizturēšana. Kirils Serebreņņikovs Latvijas Nacionālajā teātrī iestudējis četras mākslinieciski augstvērtīgas izrādes - “Mirušās dvēseles”, “Voiceks”, “Raiņa sapņi” un “Tuvā pilsēta”, kuras atnesušas teātrim panākumus, tostarp starptautiskā mērogā.

Paužot atbalstu režisoram Latvijas Nacionālais teātris izplatījis vēstuli kurā raksta, ka aizturēšana un pret Serebreņņikovu vērstā kampaņa ir varas izrēķināšanās ar viņu kā mākslinieku.

"Latvijas Nacionālais teātris pauž atbalstu režisoram Kirilam Serebreņņikovam un cer, ka apsūdzība tiks izskatīta likumā paredzētajā kārtībā, nepārkāpjot cilvēktiesības un ietverot iespēju to izskatīt Hāgas Starptautiskajā tiesā," norādīts paziņojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti