Kultūras ziņas

Nezināmie miroņi Kristiana Brektes gleznās

Kultūras ziņas

Kārļa Auziņa kvarteta "Skaņu gleznas"

Nākampavasar plāno sākt "Zuzeum" būvniecību

Nākampavasar plāno sākt «Zuzeum» būvniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mūkusalas Mākslas salonā ir iespēja aplūkot, kā tuvāko gadu laikā pārdzims Lāčplēša un Satekles ielu apkaime. 2021. gadā šajā vietā durvis vērs privātais muzejs “Zuzeum”, kas latviski mīļi dēvējams par Zuzeju. Tajā ikviens varēs aplūkot mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu plašo mākslas kolekciju, kā arī apmeklēt kino, restorānu un pat balles. Būvdarbus iecerēts sākt nākamā gada pavasarī, un vispirms tapšot milzu dārgumu lāde, kurā glabāsies latviešu māksla.

Tā ir viena no versijām, kāda varētu izskatīties mākslas mecenātu Zuzānu Lāčplēša un Satekles ielu krustojumā iecerētā privātā muzeja “Zuzeum” mākslas darbu glabātuves – simboliskās dārgumu lādes bronzas ārsiena. Tā kopā ar plāniem šobrīd aplūkojama pašreizējā Zuzānu privātkolekcijas mājvietā Mūkusalas Mākslas salonā, kas apjomīgajai Zuzānu kolekcijai kļuvis par šauru, tāpēc radās iecere ar mākslu apdzīvot kādreizējo Korķu fabrikas teritoriju.

"Sapnis ir to mākslu padarīt draudzīgu un iesaistīt jauniešus," saka mecenāts. "Mums ir liels plāns tieši ar programmām jaunatnei, piemēram, ja mēs iegūsim šo objektu, tad mēs izskatīsim variantu varbūt šeit var nelielu skeitparku uztaisīt. Tā ir laba metode, kā piesaistīt jauno paaudzi."

"Mēs jau to nosaucām par mākslas centru – tas nebūs sasalis muzejs, kur domājam, ka tur tikai staigā baltos cimdos un slauka putekļus un klusums. Nē, mēs gribam radīt dzīvu vidi vietā, kurā pagaidām nosacīti ar mākslu ir maz sakara. Ap Lāčplēša ielu tur nav, ko daudz skatīties – mēs gribam ienest šo aktivitāti, šo enerģijas bumbu, šo kodolu te," turpina Jānis Zuzāns.

Šī sapņa uzskicēšanu un reālu aprišu izveidošanu Zuzāni uzticējuši arhitektei Zaigai Gailei. Pagājušajā nedēļā projekts, kas pilnībā top no mecenātu līdzekļiem un kura izmaksas lēšamas vairāk nekā 10 miljoni eiro, saņēmis arī būvatļauju un līdz pavasarim jāpabeidz tehniskais projekts.

"Projektam būs divas stadijas – vispirms uzcels jauno ēku, kas ir glabātuve, kas ir aizmugurē un vecajā fabrikā mēs varam visu laiku rīkot izstādes un tas var darboties, un tad, kas būs glabātuve gatava, mēs būvēsim rekonstrukciju un muzeja dārzu," stāsta arhitekte. "Mēs nojauksim tikai sekundārās vecās korķu fabrikas piebūves, korķu fabriku mēs saglabājam viens pret vienu, viņai ir brīnišķīgas virsgaismas, brīnišķīga zāle ar 5-7 metru augstiem griestiem. Tas viss ir jāsakopj, jo ēka ir ļoti labā stāvoklī un tas ir mūsu dārgums."

Arhitekte saka, ka glabātuve ir tik ietilpīga, ka tajā vietas pietiktu pat tik milzīgiem darbiem kā, piemēram, Aigara Bikšes Lielzemes muzeja eksponātiem. Un nākotnes vīzijā zem Zuzeum jumta notiks arī koncerti, kino seansi un pat balles.

"Pašlaik ir procesā divi privāti muzeji – Teterevi un "AB.LV" bankas fonds un mūsējais, un nešaubīgi abās komandās ir sacensība, un tas jau ir tikai ieguvums visai sabiedrībai," uzskata Gaile.

Iecerēts, ka "Zuzeum" jeb Zuzejs, kā to mīļi varot dēvēt mūsu valodā, durvis vērs 2021. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti