Melbārde un RD pārstāvji meklēs iespējas palielināt Mežaparka estrādes ietilpību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība) ceturtdien, 15.oktobrī, tiksies ar Rīgas domes (RD) pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju Mežaparka Lielajā estrādē un lemtu par turpmākajiem iespējamiem risinājumiem tās ietilpības palielināšanā.

Atbilstoši būvinženiera Aigara Ūdra analītiskajam kopsavilkumam par Mežaparka Lielās estrādes tribīņu resursiem un kapacitāti estrādē pieļaujamo dalībnieku kopskaits ir 7400, bet ar obligātu noteikumu, ka nepārtraukto solu rindu aizstāj ar personalizējamo jeb individuālo vietu sistēmu. Savukārt tribīnēs esošajiem dalībniekiem pirms attiecīgajiem pasākumiem jāapgūst īpaši izstrādāta rīcības programma, kurā ietverti jautājumi par kārtību un kustības organizāciju tribīnēs, evakuācijas eju nodrošināšanu un evakuēšanās secību ārkārtas situācijās. Lielāks koristu kopskaits iespējams, ja izmanto arī līdzās ēkas spārniem esošos tribīņu paplašinājumus, un to kapacitāti iespējams palielināt, ja veic noteikumiem atbilstošas pārbūves.

Ūdris atzinumā norāda, ka tagadējā situācijā, kad vietas tribīnēs pretēji standartnosacījumiem nav stingri lokalizētas, estrādes kāpes daļā var izvietot aptuveni 5800 pieaugušos, neizslēdzot varbūtību rasties ārkārtas situācijai. Savukārt skolēniem atvēlamā platība uz vienu vietu ir par 10% mazāka, līdz ar to koristu kopskaits palielinās līdz 6400 skolēniem.

Eksperts uzsver, ka kopkora specifika neparedz brīvu eju atstāšanu, līdz ar to nonāk pretrunā ar ekspluatācijas noteikumu prasībām. Ņemot vērā drošības apsvērumus, cilvēku izvietošana tribīnēs nepārtrauktās rindās pilnā estrādes platumā pieļaujama tikai tad, ja ir organizatoriski izveidota un aprobēta skaidri saprotama apziņošanas sistēma ārkārtas gadījumā, katram dalībniekam ir stingri noteikta vieta tribīnēs, katrs korists ir individuāli instruēts par savu atrašanās vietu un apmācīts rīkoties dažādās problēmsituācijās.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") nesola, ka valsts budžetā turpmākajos gados būs 30 miljoni eiro, ko novirzīt Mežaparka Lielās estrādes paplašināšanai.

Kultūras ministrija gatavo valdībai ziņojumu par Mežaparka estrādes konstrukciju stiprināšanu, lai 2018.gadā, kad Latvija atzīmēs simtgadi, svētku laikā uz  estrādes varētu atrasties kā minimums desmit tūkstoši dalībnieku. Melbārde iepriekš norādīja, ka - ja svētkos uz estrādes varēs uzkāpt tikai 6000, tad "tā būs katastrofa".

Mežaparka Lielā estrāde uzbūvēta 1955.gadā, un tās pilnais ekspluatācijas laiks ir 60 gadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti