Rīta Panorāma

Komponista Raimonda Tigula uzveduma "Lec, saulīte"

Rīta Panorāma

Intervija ar Edvīnu Bērziņu

Intervija ar mācītāju Edgaru Maži

Mācītājs Mažis: Viens no «Baznīcu nakts» mērķiem ir mazināt aizspriedumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Piektdien, 2. jūnijā, no pulksten 18.00 līdz 24.00 visā Latvijā norisināsies gadskārtējā "Baznīcu nakts", kuras atklāšana notiks Rīgas Āgenskalna baptistu baznīcā. Kā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" norāda Rīgas Āgenskalna baptistu baznīcas mācītājs Edgars Mažis, "Baznīcu nakts" mērķis ir mazināt aizspriedumus, kas vienā daļā sabiedrības saglabājušies.

"Baznīcu nakts" ir fantastiska iespēja iepazīt cilvēkus, kurus tu svētdienā neredzi baznīcā,” stāsta Rīgas Āgenskalna baptistu baznīcas mācītājs Edgars Mažis.

Baznīcas un kristīgās konfesijas Latvijā, ekumeniski sadarbojoties, no gada uz gadu cenšas kļūt atvērtākas viena otrai un sabiedrībai kopumā. Vienai daļai sabiedrības joprojām ir priekšstats par baznīcu, ka tā vienmēr ir ciet, citiem - ka tur iekšā ir tikai dusmīgas tantes, stāsta Mažis.

Cilvēkiem ir bijība ienākt baznīcā, tāpēc mērķis ir mazināt šos aizspriedumus, uzsver Mažis.

Ir baznīcas, kuras cietušas padomju laikā, tāpēc tagad cilvēkiem būs iespēja ar tām iepazīties, iespējams, pirmo reizi.

Tas nav veids, kā cilvēkus dabūt baznīcā, un tas arī nav mērķis, jo ir citi veidi, kā cilvēkiem pastāstīt par Dievu, skaidro Mažis.

„Es vairāk redzu, ka tā ir tāda sadraudzība ar cilvēkiem, ka cilvēki var redzēt, ko mēs darām baznīcā, kādas ir tās aktivitātes. Dažreiz ir izjūta, ka baznīca ir atvērta tikai svētdienas rītā un mācītājs tikai svētdien no rīta strādā,” skaidro Mažis.

Atklāšana nav gluži pašu iniciatīva, norādīja Mažis. Katru gadu to dara cita baznīca un šoreiz ir kārta Āgenskalna baptistu baznīcai. Pasākuma atklāšanā piedalīsies arī citu konfesiju pārstāvji.

Mažis stāstīja, ka baznīca cilvēkus nepievilina gluži tikai ar māksliniekiem, viņi paši ir atvērti kalpot, jo pasākumos nav ne ieejas maksas, ne honorāri māksliniekiem.

Katra baznīca izvēlas, kādu programmu piedāvāt, un "Baznīcas nakts'' ir svētki arī pašiem draudzes locekļiem, stāsta Mažis.

Katrs Baznīcu nakts viesis varēs atrast sev interesanto – iejusties baznīcu arhitektūras un mākslas skaistumā, klausīties koncertus, būt lūgšanā un apcerē un pavadīt laiku sarunās, sola rīkotāji.

Kultūras notikums „Baznīcu nakts” Latvijā notiek kopš 2014.gada, pulcējot vairāk nekā 190 dievnamos visā Latvijā. 2016. gadā pasākumu apmeklēja vairāk nekā 26 tūkstoši cilvēku.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti