Kultūras ziņas

Mūsējo starptautiskie panākumi

Kultūras ziņas

Trokšņainākie notikumi kultūrā

Gads kino un teātra jomā

LTV kultūras gada apskats: Kino un teātra spožums un posts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aizvadītais gads kino un teātra ļaudīm aizritējis radoši. Būtiskas pārmaiņas sagaidīja galveno pašmāju kino notikumu – "Lielo Kristapu", kura vērtēšanā šogad tradicionālo žūriju nomainīja vairāk nekā 400 ekspertu komisija.

2015. gadā "Lielā Kristapa" balvas netika pasniegtas pilnmetrāžas spēlfilmai, jo vienkārši Latvijas kino industrijā netika saražots pietiekams skaits nepieciešamo darbu.

Savukārt dokumentālajā žanrā, kā ierasts, mūsu filmu veidotāji bija pietiekami ražīgi. To arī apliecināja "Lielā Kristapa" galvenās balvas ieguvēja “Ručs un Norie”, kas saņēma visvairāk ekspertu balsis.

Pavisam 2015. gadā pirmizrādes ir piedzīvojušas vairāk nekā 40 ar valsts līdzekļu iesaisti veidotas filmas. Pēdējos gados ievērojams finansējums tiek atvēlēts arī debijas filmām, starp kurām jāmin ar "Lielā Kristapa" laureāte Ievas Ozoliņas “Mans tēvs baņķieris”. Šis stāsts par deviņdesmito gadu Latvijas biznesa vidi, bandītiem, un filmas autores tēva, bijušā baņķiera meklēšanu ir dinamisks pavērsiens mūsu dokumentālajā kino. Tas ir apliecinājums, ka Latvijas dokumentālajā kino lēni, bet notiek cienīga profesionāļu maiņa.

Latvijas kultūras dzīvē joprojām nozīmīga ir informatīvā un interaktīva saziņa ar skatītājiem. Šajā jomā kino nozarē ir sperts plats solis, izveidojot portālu filmas.lv. Vispirms tas ir atgādinājums par to, ka šī nozare Latvijā ir aktīva. Otrkārt, tā ir lieliska platforma, kurā skatītājiem darīt pieejamu gan pašmāju kino klasiku, gan jaunākās filmas.

Arī Latvijas teātra pasaule aizvadītajā gadā bija pietiekami aktīva. Vislielāko ažiotāžu šī gada rudenī izsauca Alvja Hermaņa iestudējums “Brodskis. Barišņikovs”. Retā reize Latvijas teātra vēsturē, kad skatītāju interesi pirms pirmizrādes droši varētu saukt par cīņu ar stundām ilgām rindām pēc biļetēm un nesamērīgi lielajām cenām par tām. Arī pats iestudējums jau ir izpelnījies pozitīvu kritiku, neskatoties uz to, ka tā režisors par saviem uzskatiem bēgļu jautājumos Eiropā jau ir izpelnījies dalītus vērtējumus.

Galvenais gada teātra notikums "Spēlmaņu nakts" vismaz balvu ziņā šogad nespīdēja ar jauniem vārdiem. Tiesa gan, laurus pārsvarā plūca jauno režisoru iestudējumi. Gada izrādes godu saņēma Elmāra Seņkova iestudētā "Antigone", bet lielformāta darbā ar "Cerību ezeru" laurus plūca Vladislavs Nastavševs.

Savukārt balvu par mūža ieguldījumu 2015. gadā ieguva divu aktieru tandēms – Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs. Žūrijas komisija vienbalsīgi atzina, ka šie draugi dzīvē un uz skatuves jau sen ir pelnījuši ne tikai skatītāju simpātijas, bet arī oficiālu novērtējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti