Kultūras ziņas

Miglas pieskāriens Ievas Ekmanes-Bites izstādē

Kultūras ziņas

Austrāliešu un latviešu bērnu "Gaviles"

Vai TEC-1 ēka Čiekurkalnā ir kultūras piemineklis?

«Latvenergo»: Gatavojamies TEC-1 ēkas nojaukšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Visai drīz no Čiekurkalna ainavas pazudīs “Latvenergo” piederošā termoelektrocentrāles jeb TEC-1 padomju laikā celtā ēka, kas jau ilgu laiku stāv tukša. Pret ēkas nojaukšanu ir Čiekurkalna attīstības biedrība, kas lūgusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju piešķirt TEC-1 ēkai kultūras pieminekļa statusu, taču tas nav piešķirts.

Jau 60 gadus Čiekurkalna iedzīvotāji pie termoelektrocentrāles teritorijas karina savu veļu, Čiekurkalna attīstības biedrība šobrīd strīdas ar "Latvenergo", kam pieder vecā TEC ēka, vai to vajadzētu vai nevajadzētu nojaukt.

"Tas, ko mēs kā Čiekurkalna attīstības biedrība uzskatām, ka šī ēka ir laika gaitā kļuvusi par Čiekurkalna viedzīmi, mēs to lielā mērā asociējam ar pašu Čiekurkalnu," uzsver Čiekurkalna attīstības biedrības valdes loceklis Kaspars Spunde. "Tas, ko mēs esam dzirdējuši no “Latvenergo”, mūs nekādā mērā nepārliecina – “Latvenergo” apgalvojums ir tāds, ka ēka ir tipveida, sevi izsmēlusi, ir nolietota, ir kļuvusi bīstama un tāpēc gluži vienkārši jānojauc.''

“Latvenergo” piederošā Rīgas pirmā termoelektrocentrāle  (TEC-1) celta padomju laiku piecdesmitajos gados. Celtnes arhitektūrā saskatāms tipisks padomju laika fenomens - kopīgās padomju tautas vērtības apvienojot ar latvisko. Tāpēc TEC fasādēs redzama latviskā ornamenta stilizācija. Pēc jaunās TEC ēkas uzcelšanas 2005. gadā, “Latvenergo” veco slēdza, un kopš tā laika tā pamazām jūk un brūk. Tagad to nolemts nojaukt, tomēr tam iebilst Čiekurkalna attīstības biedrība, kas lūgusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju iekļaut ēku kultūras pieminekļu sarakstā.

"Pēc ļoti garām diskusijām, uzklausot dažādu speciālistu viedokļus, – lēmums ir neiekļaut šo termocentrāli valsts aizsargājamo objektu sarakstā," saka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja vietniece Vivita Vīksna. "Mēs skatījām pēc dažādiem objektu kritērijiem - gan kā arhitektūras iespējamo objektu, gan kā industriālo mantojumu. Pēc daudz ekspertu viedokļaobjektu arhitektūras kvalitātes ir zemas."

Kā skaidro AS “Latvenergo” komunikācijas direktors Andris Siksnis, ēka atrodas pašā ražotnes sirdī, tā ir apsargāta stratēģiski svarīgas teritorijas vidū un tā nekad nebūs publiski pieejama, lai kas tur būtu.

"Finansiāli, mūsdienu kategorijās rēķinot, tās būtu nenormālas summas, kas būtu jāattiecina uz katru mūsu elektrības rēķinu, ja mēs gribētu ieguldīt miljonus ēkas uzturēšanai," norāda Siksnis.

TEC-1 teritoriju ik uz soļa rotā uzraksti "Dzīvībai bīstami!". Acīgākie vērotāji būs pamanījuši, ka šogad pilsētainavā jau pazuduši termoelektrocentrāles skursteņi. Vai līdz ar to jāsecina, ka “Latvenergo” ir sācis ēkas nojaukšanu?

"Īpatnības ir jāņem vērā tādas, ka padomju laikā būvēja ļoti ātri, ļoti strauji un ļoti dīvainā secībā. Uzbūvēja papriekš iekšējos mezglus un tam apkārt apbūvēja karkasu, un lai būtu gruntīgāk, to karkasu pēc tam ar konstrukcijām sajūdza kopā. Tas nozīmē – ja mēs gribam iet pretējo ceļu un vēlamies izvākt ēkas iekšējo saturu papriekšu  ārā, mēs padarām kritiski bīstamu situāciju ēkas ārējā veidojumā, un tas jau kļūst bīstami jebkuram, kas šeit atrodas," skaidro Siksnis.

Čiekurkalna attīstības biedrība nezaudē cerības apturēt TEC ēkas nojaukšanu. Kad tikšot saņemts oficiāls Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas lēmums neiekļaut TEC-1 ēku kultūras pieminekļu sarakstā, biedrība apsver iespēju apstrīdēt to tiesā. Starptautisku konkursu iesaka sarīkot Zaiga Gaile.

"Konkrēts piemērs ir Maskavā, tur ir GES-2 – milzīga TEC ēka, kur Krievijas oligarhs Leonīds Mihelsons uzaicināja itāļu arhitektu Renzo Piano un taisa jauno modernās mākslas centru. Bez tā, ka Londonā ir ''TATE Modern'', ir Maskava, vēl ir Austrālijā piemērs, bet bijušo industriālo ēku izmantošana spektrs ir ļoti plašs; es nezinu, kāpēc par varas makti ir jājauc nost," saka Gaile.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti