«Lielais dzintars» svin divu gadu jubileju un cer nākotnē paplašināt darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, 4.novembrī, vakarā koncertzāle „Lielais dzintars” svinēs savu divu gadu jubileju. Īpašie viesi būs pasaules vadošā simfoniskā orķestra Berlīnes filharmoņiķu oktets ''Sharoun Ensemble'', turklāt jaundarbu koncertzāles svinībām veltījis latviešu komponists Platons Buravickis.

«Lielais Dzintars» svin 2 gadu jubileju un cer nākotnē paplašināt darbību
00:00 / 04:57
Lejuplādēt
Raugoties uz paveikto un skatoties nākotnē, koncertzāles vadītājiem ir vairāki pieturas punkti – vest uz Liepāju pasaules mūziku un vēl nedzirdētus vārdus. Papildus mākslinieciskiem mērķiem viens no uzdevumiem ir vairot pašu ieņēmumus un meklēt veidus, kā efektīvāk izmantot jau šobrīd esošo magnētu pilsētai – koncertzāles ēku.  

Pirms pusgada uz dzīvi un darbu Liepājā pārcēlās pašreizējais koncertzāles „Lielais dzintars”  valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons. Viņš ar lielu aizrautību stāsta par koncertzāles potenciālu un ēku, kas šo divu gadu laikā ir piesaistījusi starptautiska mēroga interesi.

„No 17. aprīļa es sāku strādāt „Lielajā dzintarā” par valdes priekšsēdētāju. Tajā laikā es vēl dzīvoju Stokholmā. „Lielais dzintars” nostrādāja kā liels magnēts. Tā ir ikoniska ēka, ja runājam par kultūras un mūzikas menedžmentu. Tas ir viens no lielajiem sapņiem - strādāt šeit,” saka Tomsons.  

Izaicinājumu un darba netrūkst, atklāj Timurs Tomsons, vēl jo vairāk tāpēc, ka viņa uzdevums ir rūpēties arī par naudas plūsmu. 

Lai arī mākslinieciskās kvalitātes ir būtiskākās koncertzālē, ir jārūpējas  par finansēm. Pašlaik viens no izaicinājumiem ir vairot to ienākumu sadaļu, ko var nopelnīt koncertzāle pati, tā maksimāli izmantojot telpu potenciālu.  

„Jādomā par biznesa konferenču attīstību. Ja koncerti pārsvarā ir nedēļas nogalēs, tad jādomā, ko darīt nedēļas vidū. Šeit jāstrādā aktīvāk,” saka Tomsons.

Valdes priekšsēdētājs uzskata, ka tā ir normāla prakse arī citviet Eiropā, kur kultūra un māksla tiek dotēta no valsts un pašvaldības, bez tā neiztikt.

„2017. gadā 50% ir mūsu peļņa, otra puse ir domes dotācija. Mēs skatāmies, ka nākamgad mēs jau varētu paši nodrošināt 60%. Nākotnē vēl varam to paaugstināt. Mūsu kopējais budžets kopā ar Kultūrkapitāla fonda un citu līdzfinansējumu ir aptuveni pusotrs miljons eiro,” norāda Tomsons.

Liepājā nu jau vairāk nekā gadu koncertzāles „Lielais dzintars” mākslinieciskā vadītājas amatā radoši strādā Baiba Bartkeviča, kura ieguvusi starptautisku pieredzi 20 gadu garumā un šobrīd ar tādu kā misijas apziņu strādā savā dzimtajā pilsētā.

Viens no viņas uzdevumiem ir uz Liepāju atvest pasaules mūziku, par ko liecina pašreiz piedāvātie koncerti. Divos gados koncertzālē uzņemti viesmākslinieki no Eiropas, Amerikas, Āfrikas, Islandes, kopskaitā vairāk nekā 60 pasaules valstīm.

„Palīdz personīgie kontakti, mana pieredze un profesionālā gaita palīdz orientēties. Pasaulē ir ļoti daudz labu mūziķu. Man ir prieks atvest uz Liepāju vēl nezināmus vārdus. Jūtu, ka tas ir mans uzdevums, un to arī mēģinu īstenot,” saka Bartkeviča.

Šis pasaules mūzikas piedāvājums koncertzālē „Lielais dzintars” īpaši interesē profesionāļus mūzikā, taču Baiba Bartkeviča uzskata, ka nezināmie vārdi jebkurā gadījumā neliks vilties arī tiem klausītājiem, kuri par mūziķiem neko nebūs līdz šim dzirdējuši, to var sacīt par drīzumā gaidāmo Islandes mūzikas nedēļas nogali. 

„Tā būs četru koncertu sērija trīs dienās. Mēs parādīsim mūsdienu Islandes mūzikas lauku. Tie būs izcili mūziķi gan klasiskajā, gan alternatīvajā mūzikā.  Daudzšķautnains piedāvājums. Šāda nedēļas nogale būs tikai mums gan Latvijas, gan Baltijas mērogā,” atklāj Bartkeviča.

Koncertzāle turpinās iepazīstināt klausītājus ar pasaules mūzikas pārstāvjiem, turklāt savu artavu pieejamībā un pilsētas atpazīstamībā sniedz Liepājas lidostas darbība. 2017. gadā koncertzālē noritējuši 208 mūzikas, mākslas un korporatīvi pasākumi. Divu gadu laikā koncertzālē pabijuši gandrīz pusmiljons apmeklētāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti