Kultūras ziņas

Pasniedz Baltvilka balvas

Kultūras ziņas

Jūrmalā norisinās mākslas biennāle "Marina 2017"

Līdz gada beigām rekonstruēs Salaspils memoriālu

Līdz gada beigām rekonstruēs Salaspils memoriālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lielu pārmaiņu priekšā ir Salaspils memoriāls – to līdz šī gada beigām plānots restaurēt. Šim mērķim no valsts un pašvaldības līdzekļiem plānots tērēt aptuveni 300 000 eiro. Atjaunošanas darbi sakrīt ar memoriāla jubileju.

31. oktobrī apritēs 50 gadi, kopš kādreizējās nacistiskās koncentrācijas nometnes vietā izveidots šis pieminekļu komplekss, un līdz šim šī vieta nav piedzīvojusi rekonstrukciju, taču šobrīd iecerētie atjaunošanas darbi attieksies vien uz 115 metrus garo brutālisma stilā veidoto ēku.

To, ka laika zobs nav žēlojis ēku un pārmaiņas memoriālā gaidāmas, atzīst muzeja direktors Juris Vrubļevskis un restaurācijas darbu kurators Zigmārs Gailis.

“Tātad melno kubu un tās konstrukcijas, uz kurām ir redzami bojājumi, to lielo plaisu, zaļo apaugumu, to visu darba laikā likvidēs,” stāstīja Gailis.

Par pieminekļa stāvokli un rekonstrukcijas nepieciešamību runāts jau sen, un materiālu palīdzību memoriāla atjaunošanā, tiesa, ar īpašiem nosacījumiem, pirms vairāk nekā 10 gadiem bija gatava piedāvāt arī Krievija.

Viena no galvenajām nākotnes iecerēm ir ieslodzīto barakas rekonstrukcija, iepriekš tā bijusi tehniskā telpa.

“Šobrīd jūs atbraucat uz Salaspils memoriālu un īpaši daudz informācijas par to, kas šeit ir bijis, vai to, kas šeit ir, par Salaspils nometni un memoriālu, jūs neiegūstat. Lai šo informācijas vakuumu kliedētu, papildus nepieciešamajiem rekonstrukcijas darbiem tiks izveidota arī memoriāla ekspozīcija, kas tiks organiski iekļauta esošajā memoriāla ansamblī,” skaidroja Gailis.

Visas idejas plānots īstenot līdz gada beigām, un konkursā šo darbu veikšanai izraudzīta kompānija “Būvuzņēmums Restaurators”, kas iepriekš atjaunoja, piemēram, opernamu un Rīgas Doma gaili. Ar restauratoriem jau parakstīts līgums, un šiem darbiem no valsts, un pašvaldību līdzekļiem tiks tērēti apmēram 300 000 eiro.

“Tiks izvietotas informācijas plāksnes no stikla, kas vēstīs par Salaspils nometnes vēsturi, respektīvi, Salaspils nometnes ieslodzīto atmiņas,” vēl kādu ieceri atklāja Gailis.

Uz laiku, kamēr memoriālā notiks atjaunošanas darbi, apmeklētājiem ēkā būs jārēķinās ar zināmiem ierobežojumiem. Tālākā nākotnē atjaunošanas darbus varētu piedzīvot arī teritorija, kurā pēc rekonstrukcijas būs arī novērošanas kameras, bet pagaidām kārtību šeit diendienā pārrauga sargs ar četrkājainiem kompanjoniem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti