Kultūras ziņas

Turpinās Rīgas fotomēnesis

Kultūras ziņas

Dž. Pučīni operas "Vīlas" pirmuzvedums Latvijā

Latvijas valsts himnas autoram Baumaņu Kārlim 180

Latvijas valsts himnas autoram Baumaņu Kārlim - 180

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms 180 gadiem Limbažu novada Viļķenes pagastā pasaulē nāca Latvijas Republikas himnas autors Baumaņu Kārlis. Par godu viņa nozīmīgajam veikumam reizi piecos gados viņa dzimtajā novadā tiek rīkoti īpaši atceres un godināšanas pasākumi.

Šīs piecgades Himnas goda diena ir Latvijas valsts simtgades svētku ieskaņu pasākums. Pasākumu būs daudz: 23.maijā tiks atklāta grāmata par Baumaņu Kārli, viņam veltīta izstāde, Limbažos notiks arī Baumaņu Kārļa iemīļotās kāršu spēles "Zoles" turnīri, iecerēts arī garīgās mūzikas koncerts un Latvijas koru sadziedāšanās koncerts, kurā piedalīsies 29 Latvijas kori.

"Šobrīd tas, kā mēs plānojam svinēt 180 gadus Baumaņa Kārlim, noteikti ir plašāks nekā pirms pieciem gadiem. Man ir liels prieks, ka tiek iesaistītas daudzas dažādas jomas. Ne tikai viens skaņdarbs kā "Dievs, svētī Latviju" pelna cieņas un gada brīžus, bet arīdzan citas Baumaņa Kārļa nodarbes, arī vairāk kompozīciju tiek celts gaismā un saulītē. Ja ne varbūt ikdienā kora repertuārā tās tiek "iegrūstas", tad vismaz šajā dienā tās būs vairāk dzirdētas un dziedātas," stāsta Himnas goda dienas svētku koncerta virsdiriģents Kaspars Ādamsons.

Jau kopš maija sākuma sākta viena no Baumaņu Kārļa mantojuma popularizēšanas aktivitātēm. Limbažos, ko sauc par valsts himnas galvaspilsētu, uzstādītas stelles, uz kurām burtu pa burtam jostā ieauž Latvijas himnas tekstu. Iemēģināt roku aušanā var jebkurš.

"Nav noslēpums, ka visi nezina himnas vārdus. Tā doma ir tāda, ka svētkos rulli no viena gala rullējam vaļā un no otra gala rullējam ciet. Dziedot visu himnu mēs varam redzēt arī visus šos vārdus. Maģiska darbība," norāda tautas lietišķās mākslas studijas "Dzilna" vadītāja Baiba Vaivare.

Latvijas himnā ir gandrīz 150 burtu. Gala rezultātā taps 16 metrus gara josta. Priekšzināšanas aušanā nav vajadzīgas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti