Lancmanis: Rīgas pils tiek atjaunota labāk un pamatīgāk, nekā iepriekš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas pils, kas piedzīvoja postošu ugunsgrēku 2013.gada vasarā, tiek atjaunota pamatīgāk un labāk, nekā tas notika iepriekš 1995.gadā, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Ilggadējais Rundāles pils direktors, Rīgas pils atjaunošanas padomes vadītājs Imants Lancmanis.

„Šajā brīdī jau iespējams atrādīt cerīgu stāvokli. Pabeigti visi lielie konstruktīvie darbi, kas saistās ar jumtu, pārsegumiem. Un jau var sākties krāsošanas darbi. Visā pilī darbi rit negaidīti raiti un veiksmīgi. No bēniņiem līdz pagrabam katrā telpā kaut kas notiek,” saka Lancmanis. Turklāt restauratori strādā rūpīgi un pamatīgi.

Lancmanis stāsta arī par pils Balto zāli: „Izrādās, tā nekad nav bijusi tīri balta. Un tagad ir jautājums, kādā krāsā ir atsevišķi padziļinātie lauki, kur bijis zeltījums. (..) Baltās zāles gadījumā mēs to dabūsim tādu, kāda tā bijusi 1864.gadā, kad to pirmo reizi nokrāsoja.”

Iepriekš atjaunošanu Rīgas pils piedzīvoja 1995.gadā, un Lancmanis saka, ka tagad tā tiek atjaunota labāk: „Tagad ugunsgrēks piespiedis izdarīt daudz ko pamatīgi – Baltajā zālē tika noņemti daudzie pārkrāsojuma slāņi.” Turklāt tagad arī ir krietni lielāks finansējums.

Viņš lēš, ka ar pils atjaunošanu izdosies iekļauties termiņā, lai gan daži darbi vēl nedaudz aizkavējas. Tomēr darbi nenotiekot sasteigti, līdz ar to atjaunošanas kvalitāte necietīs no centieniem iekļauties termiņos.

Vēstīts, ka 2013.gada 20.jūnija vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, kurā nodega daļa pils jumta. Ugunsgrēka dzēšanas darbos pils ievērojami cieta no ūdens. Pilī esošo muzeju krājumi negāja bojā, tomēr daļa no tiem cieta dzēšanas darbos.

Ugunsgrēkā pilij izdega jumta konstrukcija un bēniņu telpa. Valdība nolēma ugunsgrēka seku likvidēšanas izdevumus segt no pils remontam paredzētā finansējuma, kas ir gandrīz 20 miljoni latu.

Rīgas pils būvnieku „Skonto Būve” valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis iepriekš paziņoja, ka uzņēmums ir gatavs strādāt divās maiņās, lai Rīgas pils atjaunošanas darbus pabeigtu līdz 2015.gada 1.novembrim, kā nosaka vienošanās ar "Valsts nekustamajiem īpašumiem".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti