Dienas ziņas

Baltijas prezidenti aprīlī tiksies ar D. Trampu

Dienas ziņas

Iecavā notvertais ķengurs atlabst

Pašvaldības vienojas apjomīgā projektā

Kurzemē novadi sadarbosies apjomīgā kultūras pieminekļu glābšanas projektā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai piesaistītu līdzekļus valsts nozīmes kultūras pieminekļu glābšanai un saglabātu vēsturisko mantojumu nākamajām paaudzēm, Kuldīgas, Talsu un Alsungas novada pašvaldības, kā arī biedrība “Pedvāle” nolēmušas sadarboties apjomīga projektā, vienošanās par kuru nesen parakstīta Latvijas Mākslas akadēmijas telpās.     

Kad pēc aptuveni diviem gadiem projekts “Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti” būs īstenots, tad Sabiles sinagogā būs izveidots mūsdienu mākslas un kultūras tūrisma centrs, starptautiskā mākslinieku rezidence “Pedvāle” būs atjaunojusi Pedvāles muižas apbūves kungu māju, Alsungas pilī būs veikti glābšanas darbi un izveidots restaurācijas tūrisma pakalpojums, bet Kuldīgas vecpilsētas teritorijā esoša vidi degradējoša ēka pārtaps par Mākslas un radošo klasteri.

To paredz ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru parakstītā vienošanās par projekta īstenošanu. Projekta programmas administratore ir Kultūras ministrija.

Ministrijas Eiropas Savienības fondu departamenta direktore Zanda Saulīte norādīja, ka ministrijai “šis projekts ir nozīmīgs ar to, ka tas ir svaigām idejām pilns”.

Teju desmit gadus vecās Kuldīgas slimnīcas ēkas atradās privātīpašumā, netika apsaimniekotas un pamazām pārvērtās par graustiem. Kad tās atgūtas pašvaldības īpašumā, domāts, ko ar tām darīt. Tā kā pilsētai ar Latvijas Mākslas akadēmiju bijusi sena sadarbība, jo studenti te bieži aizvadījuši vasaras prakses, izkristalizējusies ideja te kopā ar akadēmiju veidot  starptautisku maģistra programmu.

Akadēmijas rektors Kristaps Zariņš atzina, ka Kuldīgas novads nav vienīgā pašvaldība, ar kuru ir sadarbība, tā akadēmija paplašina savas robežas. Šai sadarbībai būs jauns aspekts, “koka arhitektūra, kas rada telpu dizainam, vides mākslai tēlniecībai, kas rada telpu pakalpojuma dizainam”.   

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa atzina, ka šis ir “ceļš kādu trīs četru gadu garumā, sākumā neticējām, ka tas izdosies”.

Kuldīgas novada pašvaldība šai projektā ir iniciators un galvenais sadarbības partneris. Projekta laikā tiks atjaunota viena no Kuldīgas vecās slimnīcas ēkām, kas celtas 19.gadsimtā Adatu fabrikas vajadzībām, savukārt līdzās esošo otru ēku apsaimnieko Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, kas arī šobrīd īsteno tās atjaunošanas projektu. Tā Kuldīgas vecpilsētā izdosies atjaunot graustu kvartālu.

Lai īstenotu visu apjomīgo projektu "Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti", nepieciešami vairāk nekā 5 miljoni eiro, no tiem teju 3 miljoni ir no Eiropas Reģionālā attīstības fonda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti