Kristīnes Želves kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Daudzi jau steidz uz vainagu meistardarbnīcām, jo šonedēļ Adventa vainagā jāiededz pirmā svecīte. Gaismu šajos tumšajos vakaros nodrošinās arī Latvijas Televīzija, kura ekrānos piedāvās jaunu filmu birumu. Viena no tām ir dokumentāls stāsts par Vairu Vīķi - Freibergu "Vienmēr prezidente". Šīs filmas režisore, rakstniece un "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāve Kristīne Želve iesaka, kam vērts pievērst uzmanību šonedēļ.

Iesildīšanās prozas maratonam Rīgas bāros

Šonedēļ tiek ieskandināti gadskārtējie Prozas lasījumi, kuri “oficiāli” tiks atklāti 5.decembrī. Bet jau šonedēļ – piemēram, piektdien – iesildoties prozas maratonam, ir iespēja izmest loku pa Rīgas bāriem, apvienojot rakstītā vārda un šīs zemes baudu izbaudīšanu. Bāru tūre vedīs caur pieciem leģendāriem un ne tik leģendāriem Rīgas bāriem, kuros savus darbus lasīs pieci autori: Rihards Bargais, Andris Kuprišs, Krista Anna Belševica, Pēteris Pūrītis un Helga Tormane. Vairāk informācijas par "Prozas lasījumiem" meklē šeit

Aizraujoši par vēsturi

Apgāds “Neputns” iepriecina ar kārtējo saturiski un vizuāli kvalitatīvo izdevumu – “Rīgas dzīvokļu “likumīgā” izlaupīšana”, mākslas zinātnieka Jāņa Kalnača pētījumu par to, kas notika ar tūkstošiem 1944. gadā bēgļu gaitās devušos rīdzinieku mājās un dzīvokļos atstātajiem mākslas darbiem un iedzīvi. Dažādos dokumentos un atmiņās balstīto tekstu var lasīt gan kā vēsturisku pētījumu, gan romānu.

LTV filmu birums

Šogad rudens ir arī Latvijas Televīzijas dokumentālo filmu autoru ražas laiks – viena pēc otras pirmizrādes piedzīvo LTV producētas dokumentālas filmas. Tikko ēterā bija Gundara Rēdera veidotā “Laimes zeme”, 28. novembra vakarā skatītājiem piedāvāsim manis un kolēģes Guntas Slogas šīs vasaras veikumu – dokumentālu stāstu par mūsu valsts eksprezidenti Vairu Vīķi–Freibergu “Vienmēr prezidente”, tā atzīmējot arī prezidentes 80. dzimšanas dienu. Savukārt 1. decembrī pirmizrāde formā oriģinālai un saturā bagātai vēsturiskai filmai “Valka 1917”, kuras autori ir Lilita Eglīte un Olafs Okonovs.

Laiks Ziemassvētkiem

Šonedēļ sākas arī Adventa laiks. Pat ja nedzīvojat pēc kristīgās baznīcas kalendāra, šis ir brīdis, kad atrast laiku sildošai sarkanvīna glāzei kādā tirdziņā, turpat iegādāties Latvijā izgatavotu smaržīgo ziepju gabaliņu, vaska sveci vai siltu zeķu pāri; kartiņu un vēstuļu rakstīšanai radiem laukos vai ārzemēs, nesteidzīgām, ilgām sarunām ar vecākiem vai bērniem, klusam brīdim sev ar grāmatu, jaunu mūzikas disku vai dabu un klusumu – kā atbildi mainīgajai un neprognozējamajai pasaulei.

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti