Kultūras ziņas

Dānijas klātbūtne Latvijā

Kultūras ziņas

Mākslinieku rotaļas arhitektūrā

Turpinās konflikts starp Juri Milleru un ZA

Koncertzāle «Rīga» turpinās darbību; konfliktu ar LZA risinās tiesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Koncertzāle "Rīga" vērsusies tiesā pret Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) ar lūgumu atzīt līguma uzteikuma vēstuli par prettiesisku. Koncertzāles valdes priekšsēdētājs Juris Millers, kurš otrdien, 18.augustā, prezentēja turpmāko koncertu programmu, uzsvēra, ka pasākumi zālē turpināsies arī pēc 1.septembra un tiem, kuri iegādājušies biļetes uz pasākumiem, nav jāsatraucas.

Millers pamatojas uz to, ka kopš koncertzāles apsaimniekošanas tajā ieguldīti apmēram 500 000 eiro, viņš tiesā iesniedzis nodošanas aktus, līgumus un tāmes. Turpretī LZA nav iesniegusi nevienu dokumentu par radiatoru iepirkšanu, kuri, pēc LZA valdes teiktā, esot ievietoti pirms apsaimniekošanas.

"Atbilstoši likumam, ja telpas izīrētājs vienpusējā kārtā vēlas izbeigt līgumu, bet nomnieks tam nepiekrīt, kā tas ir mūsu gadījumā, tad telpas izīrētājam ir jāvēršas tiesā un tiesai ir jāpieņem lēmums, vai līgums ir izbeidzams vienpusējā kārtā vai nav. Līdz brīdim, kad būs stājies spēkā tiesas spriedums, Zinātņu akadēmijai nav tiesību ierobežot nomnieka saimniecisko darbību. Līdz ar to es pat nepieļauju tādu iespēju, ka Zinātņu akadēmija varētu kaut kādā veidā pārkāpt likumu un ierobežot mūsu saimniecisko darbību līdz brīdim, kad būs tiesas spriedums. Proti, ja Zinātņu akadēmija tomēr vērsīsies tiesā, tad pirmās instances spriedums varētu būt sagaidāms pēc pusotra vai diviem gadiem. Līdz šim spriedumam Zinātņu akadēmijai nav tiesību ierobežot nomnieka saimniecisko darbību," skaidro Millers.

Juris Millers par konfliktu ar LZA
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

LZA, pamatojoties uz savstarpējā līguma uzteikumu, draud septembrī atslēgt telpām, kurās atrodas koncertzāle, apkuri un citas komunikācijas.

LZA norāda, ka telpu nomnieki - koncertzāle "Rīga" - nav maksājusi nomas maksu un tāpēc viņi var pārtraukt nomas līgumu bez jebkādas tiesas. Jura Millera atsaukšanās uz Civillikuma normu, kura liek kompensēt nomnieka ieguldījumus remontā, šajā gadījumā nedarbojas, jo nomnieks gūst ienākumus.

Kultūras ministrija, atzīstot koncertzāles pienesumu Latvijas kultūras dzīvē, tomēr no konflikta norobežojas, jo tai neesot juridiska pamatā iejaukties attiecībās starp telpu nomnieku un iznomātāju. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija Jurim Milleram vēstulē norāda, ka LZA ir saistoši likumi un Ministru kabineta noteikumi, kurus tā šajā gadījumā ievēro. Konflikta apspriešana Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā paredzēta 25.augustā.

Spriežot pēc abu pušu izteikumiem, taisnības noskaidrošana paliks tiesas kompetencē.

Jau vēstīts, ka LZA valde nolēmusi no 1.septembra lauzt līgumu ar producenta Jura Millera koncertzāli "Rīga", kas pērn sāka darbu ilgi neizmantotajās akadēmijas pirmā stāva telpās. Abas puses pārmet viena otrai līgumā noteikto saistību nepildīšanu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti