Ko šonedēļ nepalaist garām? Iesaka «Kilograms kultūras» žūrija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lietaina ziema pārņēmusi galvaspilsētas ielas. Vērts atvērt labu grāmatu par mākslinieku, iepriecināt sevi ar mākslas pieredzi, kurā nav ikdienas steigas, doties uz teātra pirmizrādi un ielūkoties, ko Polija paveikusi tēlniecībā. Kultūras pieturzīmes šonedēļ sagatavojusi raidījuma "Ielas garumā" veidotāja un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Lilita Eglīte. 

1. Polijas tēlniecība 

Šonedēļ noteikti vērts doties uz mākslas muzeju "Rīgas birža". Izstādē “Artistry. Polijas tēlniecības 100 gadi” apskatāmi gan klasiķu, gan pavisam jaunu mākslinieku darbi no Oroņsko Tēlniecības centra kolekcijas.

Vilinoša šķiet iespēja  ieraudzīt, ko tuvi kaimiņi izvēlējušies tik nopietnam pārskatam, kā arī padomāt par līdzīgo un atšķirīgo mūsu pašu mākslā 100 gados.

Intriģējoši, ka mākslas objektu veidošanai izmantoti gan tradicionālie materiāli - koks, bronza, granīts, keramika, ģipsis, gan alumīnijs, gumija, plastikāts un pat putnu spalvas, kas aplipinātas Čārlza Darvina tēlam.  

2. Noskaņa gleznotājas dārzā

Mākslas galerijā "Daugava" nedēļas vidū atklās gleznotājas Līgas Purmales personālizstādi “Kas dārzā?”. Līga Purmale ir māksliniece ar savu individuālu, ne ar vienu citu nesajaucamu stilu, bet reizē ļoti mainīga. Interesanti, kādus dabas tuvplānus un noskaņas gleznotājas dārzā ieraudzīsim šoreiz? Galerija sola, ka būšot astoņas gleznas, kurām māksliniece veltījusi gandrīz trīs gadus - netipiski daudz mūsu “skrejošajā gadsimtā”. Kā atzīst galerijas vadītāja Anda Treija:

“Tas neatbilst ne 21. gs. ātrumiem, ne mūsdienu gleznotāju tempiem, kuriem ik pēc pāris mēnešiem top izstāde. Līga Purmale ir Līga Purmale, viņai nekāds laiks nediktēs noteikumus, jo viņai ir savējie.”

3. "Salome" Kairiša režijā

Ļoti gaidīta pirmizrāde šonedēļ Nacionālajā teātrī. Oskara Vailda “Salome” Viestura Kairiša režijā ar Agnesi Cīruli titullomā un Gundaru Grasbergu, Arturu Krūzkopu, Lolitu Cauku galvenajās lomās. Iespēja pacelties pāri ikdienai, lai, skanot Riharda Štrausa mūzikai, kaut pāris stundu padomātu par lielajām dzīves tēmām: mīlestību, nāvi, upurēšanos.

4. Grāmata par mākslinieku

Mierīgās pēcpusdienās vai vakara stundās, kad pietiek laika iedziļināties un domāt, var atvērt mākslas zinātnieces Helēnas Demakovas grāmatu “Gleznotāja Bruno Vasiļevska ideālā pasaule”, ko laidusi klajā izdevniecība Neputns. “Viņš dzīvoja un gleznoja pēc paša izstrādātiem principiem, kas nelīdzinās nekam citam ne pirms, ne pēc viņa, lai arī Vasiļevskis bija cieši saistīts ar vairākām izcilām iepriekšējo gadsimtu mākslas parādībām un autoriem,” raksta Helēna Demakova.    

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti