Ko nepalaist garām pēcsvētku nedēļā? Iesaka «Kilograms kultūras» žūrija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šī ir vēsturiska nedēļa, jo Jaunais Rīgas teātris (JRT) atstās savu ilggadējo mājvietu Lāčplēša ielā, lai uz teātra rekonstrukcijas laiku dotos uz jauno mājvietu - bijušo Tabakas fabriku. Kāds būs JRT veco krēslu un veco skatuves dēļu tālākais liktenis? Vai to ceļš vedīs uz muzeju, pie restauratoriem vai kolekcionāriem? To uzzināsiet LTV Kultūras ziņās. Tikmēr šīs nedēļas notikumus iesaka žurnāliste, māksliniece un ''Kilograms kultūras'' žūrijas pārstāve Anete Lesīte.

1. Iespēja satikt Maiju Tabaku

No 2017. gada 9. jūnija līdz 20. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" (Vecrīgā, Torņa ielā 1) būs skatāma izstāde “Maija Tabaka un Rietumberlīne”. Tajā eksponētas Maijas Tabakas spilgtākās septiņdesmito un astoņdesmito gadu gleznas, kā arī tai laikā Rietumberlīnē sastapto vācu mākslinieku darbi. Skatītājiem gandrīz sajūtama pirms četrdesmit gadiem radītā pasaules izjūta. Ar laikmeta foto un video liecībām, kā arī mākslas grāmatu “Maija Tabaka un Rietumberlīne” iespējams atklāt viena konkrēta vēsturiska laika nogriežņa līdzīgo un atšķirīgo, 70. gadu beigās,

kad Rietumberlīnē nonāca Maija Tabaka, pirmā māksliniece no Austrumu bloka, gūstot starptautisku atzinību un aizvadot tur radošu gadu, pateicoties iegūtajai stipendijai un savam spilgtajam portretistes talantam.

Tikšanās ar leģendāro mākslinieci Maiju Tabaku notiks 2.jūlijā plkst. 15.00 LNMM ciklā “Sarunas muzejā” ietvaros.

2. Introvertās mākslas festivāls

No 27. līdz 29. jūnijam uz unikāliem koncertiem mūs aicina 16. introvertās mākslas festivāls AD LUCEM. Šogad izskanēs trīs koncerti ar izcilu mākslinieku sastāvu – beļģu kamermūzikas grupas Musiques Nouvelles “Skaņas meditācija” 27. jūnijā plkst. 20.00 un Dienvidindijas senie garīgie dziedājumi 28. jūnijā plkst. 20.00 Rīgas Reformātu baznīcā, kā arī leģendārā astoņu stundu nakts meditācija ar izcilo britu čellistu Metjū Bārliju, ko šoreiz varēsim baudīt 30. jūnijā no plkst. 22.00 līdz 06.00 Kristiana Karla fon Stricka villā (Aristīda Briāna ielā 9).

3. Jona Gasjūna pirmā personālizstāde Latvijā

Unikālais lietuviešu mākslinieks Jons Gasjūns, kurš prot uzburt vizuālus tēlus ar sveces dūmiem un kvēpiem uz audekla, šo trešdien atklās savu pirmo personālizstādi Latvijā. Īpašā autortehnikā tapusī “Neliela retrospekciju par apsēstību” būs apskatāma galerijā “Māksla XO”. 

Mākslinieku interesē vēsturiskais un esošais, zudušais un mainīgais.

Skatītājiem būs iespēja ar nelielu skepticismu pret iespējamo objektīvo realitāti atklāt šo mūžam zūdošā laika trauslo, vibrējošo sajūtu.

4. Lietainiem brīvbrīžiem

Vasarā grāmatu pasaule atvērs negaidītu skatījumu uz nesenajiem notikumiem vēsturē. “Dienas grāmatas” izdotajā Latvijas vēstures romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts” atvērta aizvadītās gadsimta astoņdesmito gadu noslēpumainā, alternatīvās dzīves kā brīvības ilūzijas atmosfēra rakstnieces Kristīnes Ulbergas romānā “Tur”.

Jauni cilvēki meklē savu garīgo ceļu stagnācijas purvā, realitātē izvēloties dzīvi komūnā.

Vietā, kur vieni tic raganām un vāravām, citi garīgā skolotāja atziņu takām, vēl citi - purva kraukļiem vadātājiem. Meža dzīve par nesamierināmo vīru un puišu citas realitātes meklējumiem. Par pamatu grāmatai izmantoti patiesi notikumi.

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti