Kultūras ziņas

Ivonnas Poplanskas rotu māksla Londonā

Kultūras ziņas

Noskaidroti labākie pašmāju alternatīvajā mūzikā

"Kilograms kultūras 2014" - Gada notikums

Kilograms kultūras 2014: Sigvards Kļava par gada notikumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz svētdienas, 8. februāra, pusnaktij varat pagūt nobalsot par saviem pērnā gada favorītiem Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas "Kilograms kultūras 2014" balsojumā. LTV kultūras ziņām savas emocijas par “Kilograms kultūras 2014” kategoriju “Gada notikums” atklāj Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.

Atklājot Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumus, pērn 18. janvārī tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju un viesu vienojās unikālā notikumā - akcijā "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde". Padotas no rokas rokās, daļa Latvijas Nacionālās bibliotēkas grāmatu mēroja ceļu uz jauno mājvietu “Gaismas pili”. Pirmā uz bibliotēku devās Bībele.

„Noteikti grāmatu ķēde, kas mani kā cilvēku, kā savas nācijas ārkārtīgu patriotu aizkustināja, un es vēl šobrīd nebeidzu priecāties par to, par tādu akciju, kas nes sev līdzi ko daudz vairāk nekā kādas konkrētas nodarbības,” norāda Latvijas Radio kora galvenais diriģents Sigvards Kļava.
 
Pērnvasar Latvija kļuva par vienu reģionālo koncertzāli bagātāka. Tās veidotāji un ikdienas kūrētāji pārliecināti, Vidzemes koncertzāle "Cēsis" padarīs par Latvijas kultūras galvaspilsētu ārpus Rīgas.

„Katrai celtnei vajag iedzīvot savu dvēseli un, jo vairāk mēs redzam, ka mums apkārt rodas šīs dvēseļu pilis, jo kliedzošāka ir tā sajūta - netaisnība, ka mūziķiem savā galvaspilsētā jādzīvo bez koncertzāles...tas nav taisnīgi, lai arī ko teiktu...pret to mūziķu daļu, kas Latviju pasaulē rāda kā mūzikas lielvalsti,” skaidro Kļava.

Pasaules koru olimpiādes laikā papildus koru sacensībām, notika ap 100 bezmaksas un maksas pasākumu, brīvā dabā un koncertzālēs, Rīgā un ārpus tās. Desmit dienas Rīgā uzturējās ap 500 koru kolektīvu. Sākot no pavisam tuvām kaimiņu zemēm, beidzot ar pašiem tālākajiem un eksotiskākajiem pasaules nostūriem.

"Tas, ko cilvēki šajās dienas sajuta un redzēja, ka pilsēta un visa dziedošā tauta ir sarosinājusies un dīdās, un kņudās, tā ir tā zīme, kas lika cilvēkiem akcentēt šāda vieda notikumu,” vērtē Kļava.

Decembris Latvijā bija kino mēnesis. Sagaidot Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanu, Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā Nacionālais kino centrs piedāvāja  bezmaksas kino seansus, lekciju un meistarklašu ciklus gan kino profesionāļiem, un studentiem, gan ikvienam interesentam.

„Pagājušais gads ir tik ārkārtīgi bagāts ar notikumiem. Tiem, kam jāvērtē balvas labāk vai sliktāk, es domāju, tā ir neiespējamā misija,” saka diriģents. „Tik bagāts piedāvājums, kāds bija pagājušogad, tāds viņš nav bijis.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti