«Kg kultūras iesaka»: seši pasākumi jaunajai nedēļai Anetes Lesītes gaumē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kultūras notikumu birums septembra sākumā tik straujš un raibs, ka katru
dienu iespējams aizvadīt kā aizraujošu mākslas pieredzes piedzīvojumu. Ko nepalaist garām šonedēļ, iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" pārstāve, LTV Kultūras ziņu žurnāliste Anete Lesīte.

1. Zariņi Arsenālā


LNMM izstāžu zālē „Arsenāls” 5.septembrī atklās vērienīgākās Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa personālizstādes „Paralēli”.

Viņu dzīve rit kopā jau vairāk kā 30 gadu, viņi spēj strādāt vienā darbnīcā, pilnveidojot katrs savu ceļu mākslā. Izstādīti būs tikai pēdējos divos gados tapuši lielformāta darbi, kas atklās arī jaunus pavērsienus mākslinieku daiļradē.

Izdevniecība „Neputns” uz izstādes atklāšanu laiž klajā grāmatas par katru no māksliniekiem. Izstādi papildinās lekcijas un radošās darbnīcas lieliem un maziem.

2. Subačs Rīgas Mākslas telpā

„Pārāk liela gudrība nav laimes pazīme” – raksta mākslinieks Māris Subačs. Izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" no 8. septembra līdz 12.novembrim apmeklētājiem būs skatāma mākslinieka personālizstāde "Laime pazīst pasauli"

ar šogad radītiem darbiem, kas tapuši, domājot par laimi kā cilvēka augstāko esamības formu.

Īpaši izveidotā mākslas darbu labirinta konstrukcijā Māra Subača ierastās grafikas sērijas tiks papildinātas ar košiem un izteiksmīgiem lielformāta plakātiem.

3. Blumbergs un Grūbe galerijā "Māksla XO"

Vēl nekad neredzētus mākslinieka Ilmāra Blumberga zīmējumus būs iespēja skatīt galerijā „Māksla XO”. Sadarbībā ar Ilmāra Blumberga ģimeni top izstāde „Tas pats” ar vairāk kā 100 līdz šim nekad neizstādītiem miniatūrzīmējumiem, kas atklāj, kā Ilmārs Blumbergs mākslā nonācis pie katras savas nākošas ieceres un lielās idejas.

Otrā galerijas telpā iekārtota glezniecības vecmeistara Edvarda Grūbes izstāde „Lelles”. Abas izstādes būs aplūkojamas no 7.septembra līdz 9.oktobrim.

4. SURVIVAL KIT Bioloģijas fakultātē

Tā kā šogad Baltijas vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls SURVIVAL KIT 9 apspēlē pasaules uztveres paplašināšanas un mācīšanās no dabas tēmu, kā izstāžu mājvietu tas atradis bijušo LU Bioloģijas fakultātes ēku Kronvalda bulvārī 4, kur būs uzbūvēti 24
pasaulē atzītu, kā arī jauno daudzsološo mākslinieku darbi -

no sēņu audzēšanas zinātnisko eksperimentu laboratorijām un gleznām, ko bez cilvēka pieskāriena zīmējis purvs un kukaiņi, līdz roņu balsīm tukšās universitātes kāpņutelpā un eksotisku putnu dziesmām ēkas ārpusē.


SURVIVAL KIT 9 izstāde un pasākumi no 7.septembra līdz 1.oktobrim.

5. Koko un Riko Leļļu teātrī

Latvijas Leļļu teātris gatavojas pirmajai šīs sezonas pirmizrādei – pēc latviešu rakstnieces Evijas Gulbes stāstu motīviem radītajam iestudējumam par divu žurkulēnu piedzīvojumiem “Koko un Riko", ko iestudē teātra galvenais režisors Ģirts Šolis.

Viņš izrādei sola neparastu, ritmiski skanīgu manieri, atsakoties no cilvēku valodas, tā vietā radot unikālu instrumentu skaņu un īstu žurku valodu.

6. Akuraters atkal mājās
 

Torņakalnā atklāts restaurētais dzejnieka Jāņa Akuratera muzejs, kas celts 1933.gadā kā viņa ģimenes savrupmāja Pārdaugavā un tagad nokrāsots tās sākotnējā krāsā.

Apmeklētājiem tagad ir iespēja ieraudzīt ne tikai atjaunoto ēku, par kādu savulaik jūsmoja dzejnieka mājas viesi, bet pagājušā gadsimta 30. gadu atmosfēru izbaudīt visā mājā, redzot, kāda tā varētu būt bijusi laikā, kad mājā dzīvoja dzejnieka ģimene. J.Akuratera māja - muzejs atrodas Rīgā, O.Vācieša ielā 6a.


Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti