Dienas ziņas

Hortenzijas iekrāso rudens sākumu

Dienas ziņas

Mežotnē mācību gadu sāk ar divējādām izjūtām

Karostā aizvadīts starptautisks zvanu skaņu festivāls

Karostā aizvadīts starptautisks zvanu skaņu festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Karostu 31.augustā pieskandināja Svētā Nikolaja Jūras katedrālē notiekošais Pirmais starptautiskais zvanu skaņu festivāls. Tajā savu prasmi demonstrēja 14 zvaniķi no sešām valstīm. Festivālā lekcijās iepazīstināja arī ar Krievijas un Rietumeiropas zvanu tradīciju atšķirībām.

Liepājas Svētā Nikolaja Jūras katedrāle pirms gada ar ziedotāju palīdzību tika pie jauna  - 12 zvanu komplekta, līdz ar to šeit iespējama ļoti daudzveidīga zvanu spēle. Tad baznīcas draudzes pārstāvjiem arī radusies ideja rīkot starptautisku zvanu skaņu festivālu. Publikā lielākoties bija pareizticīgie un netrūka arī interesentu no citām Latvijas pilsētām.

“Zvanu skaņas aizkustina līdz sirds dziļumiem, acīs asaras. Esmu priecīga, ka atbraucu," saka festivāla apmeklētāja Lidija Kovaļska.

“Zvanu skaņas ir zelts blokmāju iedzīvotājiem. Tas ir mazs brīnums," atzīst festivāla apmeklētāja, rakstniece Andra Manfelde.

Savukārt pareizticīgās baznīcas sinodes biedrs Oļegs Peļevins uzskata, ka jāiepazīstina cilvēki ar šo bagātību – pareizticīgo zvanu skaņām.

Zvani ir ļoti sens instruments, kas jau gadsimtiem ilgi iekļauts dažādu kultūru reliģiskajos rituālos. Pareizticīgo zvanu spēles tradīcijas veidojušās sākot no 9. gadsimta, un katram konkrētam baznīcas dienas un gada notikumam piemeklēta sava kompozīcija,  piemēram "Ziemassvētku zvanīšana", "Zvanīšana Lielā gavēņa laikā"un tamlīdzīgi.

Lai gan dievnamu zvanu zvanīšana nav fiziski viegls darbs, par zvaniķiem strādā arī sievietes. Viena no festivāla dalībniecēm Jeļena Šatko to apvieno ar docentes amatu Minskas pedagoģiskajā universitātē.

“Zvani ir Dieva balss. Kāpēc komunisti rāva nost zvanus? Lai neatgādina cilvēkiem par Dievu. Tāpēc zvanus iznīcināja. Paldies Dievam, esam piedzīvojuši citus laikus,” saka zvaniķe Jeļena Šatko no Baltkrievijas.

Festivāla noslēgumā zvaniķi vienojās vienā kopīgā skaņdarbā, savukārt pēc tam ieskandināt zvanus varēja ikviens interesents. Svētā Nikolaja Jūras katedrāles pārstāvji cer, ka festivālu izdosies ieviest kā ikgadēju tradīciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti