Dienas ziņas

Iznāk jauna literatūra latgaliešu valodā

Dienas ziņas

Spēle tavai izaugsmei

Vētru muzejs Jūrkalnē

Jūrkalnē darbu sāk «Vētru muzejs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ventspils novada Jūrkalnes Tautas namā no 1.decembra aplūkojama ekspozīcija „Vētru muzejs”. Tajā aplūkojami priekšmeti, kas atrasti jūras krastā vai izcelti no dzelmes. Tie aptver laikposmu no senatnes līdz mūsdienām.

Jūrkalnes Tautas namā, kas ierīkots 18.gs. vidū būvētajā kroga ēkā, 2011.gadā veikti vērienīgi restaurācijas darbi, bet nupat labiekārtota arī teritorija. Tas paveikts gada laikā realizētajā projektā, piesaistot Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējumu. Būtiskākais ieguvums ir nama otrajā stāvā šodien atklātā Latvijas zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma ekspozīcija „Vētru muzejs”.

"Tā mūsu maizīte ir tūrisms, līdz ar to mēs varam pagarināt tūrisma sezonu, un ne tikai pagarināt, bet arī tā tūrisma sezona turpināsies ziemā. Ir Jūrkalnē izveidots kaut kas tāds, kā nav Latvijā. Hidroarheologs Voldemārs Rains, tas ir cilvēks – leģenda, principā šī ekspozīcija ir viņa ekspozīcija, viņa un draugu izveidota," norāda Jūrkalnes pagasta pārvaldes vadītājs Guntars Reķis.

Izstāžu zāle ierīkota kā improvizēts nogrimis burinieks, skaņa un videomateriāli pastiprina nedaudz mistisko noskaņu. Eksponāti ir daudzveidīgi un bezgala interesanti, atspoguļo dažādus laika posmus. Lielākā daļa priekšmetu atrasti tieši Kurzemes jūrmalā.

"Šeit ir priekšmeti no tvaikoņa „Saratova”, uz kura kādu laiku Ulmaņa valdība bija spiesta eksistēt, lai nodrošinātu mūsu valsts pastāvēšanu. Jebkurš no šeit izstādītā arī varbūt pašus tūristus varētu rosināt uz tādu rūpīgāku skatīšanos, kad viņi paši kaut kur dodas gar jūru. „Vētru muzejs” – divi vārdi, kuri it kā pilnīgi neiet kopā, jo kā tad mēs vētru varētu ielikt muzejā, bet vētra ir tā, kuras rezultātā jūra mums kaut ko izskalo, kāds entuziasts to atrod, novērtē un beigās šis priekšmets var nonākt muzejā," stāsta ekspozīcijas “Vētru muzejs” gide Inita Plēsuma.

”Vētru muzeju” Ventspils novada Jūrkalnē varēs aplūkot vismaz piecus gadus, ar laiku plānots ekspozīciju papildināt. Jāpiebilst, ka par šī muzeja apmeklējumu nav jāmaksā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti