Henrietas Verhoustinskas 5 kultūras un izklaides ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas karstākais mēnesis ir sācies! Ko nepalaist garām šonedēļ? Teātra kritiķe, ''Kilograms kultūras'' žūrijas pārstāve Henrieta Verhoustinska iesaka kultūras un izklaides pasākumus, ko vērts piedzīvot no 3. līdz 9. jūlijam.

1. Latviešu un austrāliešu bērnu gaviles Doma baznīcā

Nedēļas vidū dzidras meiteņu un puiku balsis pieskandinās Rīgas Doma baznīcu. Tur satiksies Rīgas Doma meiteņu koris „Tiara” un Austrālijas Nacionālais bērnu koris „Gondwana Voices”.

Īpaši gaidu divu jaundarbu pasaules pirmatskaņojumus.

Austrāliešu komponists Dans Valkers pēc „Gondwana Voices” lūguma radījis kordarbu „Arcturus in autumn” diviem koriem, savukārt latviešu komponists Rihards Dubra speciāli šim koncertam radījis skaņdarbu „Gaviles”, kas kļuvis arī par koncerta nosaukumu. 5.jūlijā plkst. 19.00 Rīgas Domā.

2. Pols Sezāns un latvieši

Dzīves laikā izsmiets, vientuļš un nabadzīgs – kā jau ģēnijs - franču gleznotājs, postimpresionists Pols Sezans pēc nāves ar savu rokrakstu un krāsu izjūtu iedvesmojis simtiem pasaules mākslinieku. Izņēmums nav arī latvieši. Mūkusalas Mākslas salonā iespējams aplūkot vairāk nekā 20 gleznas no privātkolekcionāru Zuzānu kolekcijas, kurās jaušama Latvijas un Sezana glezniecības saskarsme. No 6. jūlija Mūkusalas Mākslas salonā.

3. Pasaules mākslas šedevri kinoteātrī

Noslēdzošais no četriem seansiem, kas skatītājiem ekstrakvalitātē ļauj izceļoties par pasaules ievērojamākajiem muzejiem, - “Girl with a pearl earring” 6. jūlijā plkst. 19.00, ļaus izpētīt „Mauritshuis” galerijas kolekciju Hāgā.

Filmas autori cenšas atklāt dažādus noslēpumus, kas saistīti ar mīklaino gleznu „Meitene ar pērļu auskaru” un tās radītāju Johannesu Vermēru (1632–1675).

Kas bija šī meitene? Kā tapis minētais portrets un kāpēc tas tiek godāts? 6. jūlijā plkst.19.00 kinoteātrī “Kino Citadele”

4. Festivāls „Komēta” 

Pērn, apmeklējot šo burvīgo festivālu tā dzimšanas gadā, novērtēju ne tikai pasaules mūzikas dažādās sejas un skanējumu uz dažādu izmēru omulīgām skatuvēm, bet arī ārkārtīgi patīkamo atmosfēru bez komerchistērijas, kas diemžēl skārusi Latvijas festivālu milzi „Positivus”. Mūzika, sarunas (kā atsevišķi priekšnesumi), gardi ēdieni un dzērieni ar „eko” piešprici un, protams, pats cietoksnis kā kolosāla vērtība – tas viss "Komētu" padarīja par manu košāko notikumu pagājušajā vasarā, un ceru uz to pašu arī šovasar. No 7. jūlija līdz 9.jūlijam Daugavgrīvas cietoksnī Rīgā http://festivalskometa.lv

5. Veidenbaums un Kulakovs

Kur gan citur, ja ne Priekuļu novada Liepas pagastā, Eduarda Veidenbauma dzimtajās mājās “Kalāči” koncertuzvedumā “Pasaulē nav prātīgs it nekas...” par godu dzejnieka 150. dzimšanas dienai atkal satiksies dzejnieka Eduarda Veidenbauma dzeja ar komponista Jura Kulakova mūziku.

Pats komponists būs ne vien muzikālā pavadījuma autors, bet arī izpildītājs.

Līdzās viņam būs dziedātāja un aktrise Ieva Akuratere, uzveduma režisore un aktrise Raimonda Vazdika un aktieris Gatis Cīrulis. 9. jūlijā, plkst. 15.00 Eduarda Veidenbauma memoriālajā muzejā “Kalāči”.  

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti