Gaismas pilī notiks Gunāra Birkerta piemiņas pasākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Trešdien, 6. septembrī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē notiks Gaismas pils arhitektam Gunāram Birkertam (17.01.1925.–15.08.2017.) veltīts piemiņas pasākums. No plkst. 15.00 atmiņās par G. Birkertu dalīsies viņa laikabiedri – ar bibliotēkas projekta īstenošanu saistītas personas, lsm.lv pavēstīja pasākuma rīkotāji.

Ziedoņa zāle apmeklētājiem un G. Birkerta talanta cienītājiem būs pieejama jau no plkst. 10.00 līdz 13.00, kur varēs noskatīties retrospektīvu video materiālu par Meistaru un LNB tapšanu.

Plkst. 13.00 Ziedoņa zālē tiks demonstrēta režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma “Pēdējā tempļa hronikas” (2012), kurā iemūžināta Gaismas pils būvniecība. Seansa apmeklējums – bez maksas.

Vienlaikus no plkst. 10.00 līdz 17.00 ikviens varēs doties uz LNB kori (12. stāvā), kur aplūkojama G. Birkertam veltīta ekspozīcija, iekārtota kā arhitekta darba studija. Interesenti varēs noklausīties LNB gida stāstījumu par ekspozīciju. Pateicoties Latvijas Nacionālās operas un baleta, Latvijas Radio un komponista Ērika Ešenvalda atbalstam, telpā īpašu noskaņu radīs operas “Iemūrētie” (2016) mūzika.

Pasākuma rīkotāji aicina apmeklēt arī K. Ubāna Mākslas lasītavu (4. stāvā), kur aplūkojama gan G. Birkerta privātbibliotēka, gan viņa projektētās Okupācijas muzeja piebūves – Nākotnes nama – makets.

Gunārs Birkerts tiek uzskatīts par visu laiku ievērojamāko un panākumiem bagātāko latviešu arhitektu. Pasaules arhitektūrā viņš ir pazīstams ar izcilu gaismas lietojumu 19 paša projektētajās bibliotēkās, vairākās baznīcās, muzejos un citās būvēs Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV).

G. Birkerts dzimis 1925. gada 17. janvārī Rīgā. Mācījies Rīgas 1. ģimnāzijā. 1943. gadā viņš aizbraucis no Latvijas un studējis Štutgartes Tehniskajā augstskolā, bet 1949. gadā pārcēlies uz ASV. 1962. gadā dibinājis savu arhitektu biroju “Gunnar Birkerts and Associates”.

Vēlākos gados G. Birkerts bijis arhitekts Federālo rezervju bankai Mineapolē. Pēc tam projektējis Stikla muzeju Korningā un Mičiganas universitātes Tiesību zinātņu izpētes ēku. Abas ēkas tika iekļautas 150 visu laiku labāko ASV uzcelto ēku sarakstā, ko 2007. gadā sastādīja Amerikas Arhitektu institūts. Tāpat Birkerts projektējis ASV vēstniecības ēku Venecuēlā, Kempera laikmetīgās mākslas muzeju Kanzassitijā.

1989. gadā G. Birkerts radīja pirmo Gaismas pils skici – ekspresīvu modernisma veidolu, kas sakņots nācijas bagātajās kultūras tradīcijās un turpmākajos gados attīstīts ar Modri Ģelzi (1929–2009) un citiem Latvijas arhitektiem un inženieriem.

Darba mūža laikā G. Birkerts saņēmis dažādus apbalvojumus – 1995. gadā viņam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, kā arī gods tikt iekļautam Latvijas Kultūras kanonā.

Jau vēstīts, ka izcilais arhitekts aizgāja mūžībā 92 gadu vecumā šī gada augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti