Kultūras ziņas

Dabas koncertzāles koncertiem 10!

Kultūras ziņas

Izveidota Rundāles pils mobilā aplikācija

Festivāls atdzīvina tukšos Rīgas namus

Festivāls «Urban Poetry» atdzīvina tukšos Rīgas namus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atmodināt dzīvību pamestos namos, kas Rīgā tik ļoti savairojušies, var arī iedvešot tajos mākslas elpu. Piektdien un sestdien, 12. un 13.jūnijā, turpinās Totaldobže mākslas centra un kustības "Free Riga" rīkotais festivāls "Urban Poetry". Vairākās tukšās un neizmantotās Rīgas ēkās un pagalmos ar īpašnieku atļauju uzstājas dzejnieki, mūziķi, dejotāji un citu daiļo mākslu pārstāvji.

Festivāla "Urban Poetry" jeb "Urbānā dzeja" programmā kopā ar kustību "Free Riga" atdzīvina panīkušus Rīgas namus un pat veselus pilsētas rajonus. Urbānās poēzijas vēsmas šogad jūt arī vairākas Rīgā populāras kultūras norišu vietas, piemēram, Kaņepes kultūras centrs, Spīķeri un Kalnciema kvartāls.

"Manuprāt, tādās detaļās kā krīzes gan ekonomikā, gan kultūrā Latvija pēdējo 20 gadu laikā ir piedzīvojusi milzīgas pārvērtības, arī mēs esam pa šiem gadiem iemācījušies pielāgoties situācijai un mēģināt to izmantot savās interesēs," teic Toatldobže mākslas centra pārstāvis Kaspars Lielgalvis.

"Lai māja neaizietu postā, it sevišķi, ja īpašnieks pats neko nedara finanšu apsvērumu dēļ vai savtīga nolūka dēļ, gaidot, ka tā māja sabruks, noteikti ir labi, ka kāds ar to nodarbojas un kaut kur tur iekšā dara," pauž festivāla apmeklētājs Reinis .

Pēc finanšu krīzes kustība "Free Riga" motivē atgriezt dzīvē arī novārtā pamestās pilsētas teritorijas. Daudzi festivāla pasākumi norisinās arī Zundas dārzā - starp Zunda kanālu un augstskolu RISEBA. Kustība "Free Riga" ir saņēmusi atļauju no īpašniekiem izmantot šo dārzu ar angāru festivāla vajadzībām, līdz šeit vēl nav sākušies būvdarbi.

Viens no kustības "Free Riga" pārstāvjiem atklāj, ka ikdienā viņš regulāri tiekas ar Rīgas domes Īpašuma departamenta ierēdņiem. Tādējādi arvien vairāk Rīgas namu un teritoriju gūst jaunu funkciju - tajās kūsā mākslinieciska rosība.

"Šobrīd mēs atrodamies vietā, kas ir liels veiksmes stāsts. Īpašnieks ar mums noslēdza līgumu - bez peļņas, mēneša laikā, kad mēs ar viņu pirmo reizi satikāmies, parasti tik ātri tas nenotiek. Vieglāk ir atrast tādas bišķin sliktākas telpas, bet varbūt kāds skatītājs ir īpašnieks, kuram ir kaut kādā cienījamā stāvoklī telpas. Ja ir apkure, tas ir forši, ūdens un elektrība, protams," skaidro "Free Riga" pārstāvis Jāzeps Bikše.

Festivāla laikā Zunda dārza angārā viesojas Berlīnē dzīvojošais improvizācijas dejas pārstāvis Woo Guru. Ar kustību māklsinieks sācis nodarboties uz ielas, bet tagad jau ir kļuvis par regulāri pieprasītu laikmetīgās dejas festivālu dalībnieku Berlīnē, Ņujorkā un citur pasaulē. Woo Guru atzīst - vislabprātāk viņš uzstājas pilsētvidē. Viņš uzsver, ka vide mākslinieka performancē ir noteicošā, jo no tās ir atkarīgs izpildījums un konkrētā mirkļa noskaņa.

"Man svarīgākais dejā ir koncentrēties uz sevi. Es ļauju sev paļauties mijiedrabībai ar konkrēto vidi. Šī noskaņa. Rīgas noskaņa," saka Woo Guru. Jautāts, vai katrā vietā ir citādāk, viņš norāda: "Jā, katrai vietai ir atšķirīga."

Festivāls "Urban Poetry" norisinās vēl divas dienas. Piektdienas, 12.jūnija, vakarā daļu festivāla programmas var baudīt Kaņepes kultūras centrā un Spīķeros, tur izveidotajā brīvdabas skatuvē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti