Festivāli beigušies. Ko šonedēļ iesākt kultūras baudītājiem? Iesaka Kristīne Želve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nu lūk,  visi festivāli, reizē sākušies, reizē arī beigušies. Varam nopūsties, varam uzelpot un atgriezties kultūras baudīšanas ikdienas režīmā. Un ticiet "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāvei Kristīnei Želvei - par izvēļu trūkumu nevar sūdzēties!

1. ĻOTI DZĪVS LŪCIS

Lūcis” – Valmieras teātra izrāde, nodēvēta par dokumentālu meklējumu, man kļuva par svaigu un spilgtu mūsdienīga teātra iespaidu – pēcsajūtā sasaucoties ar JRT “Ziedoni un Visumu”.

Izrādē izdevies savienot nesavienojamo – izstāstīt mūžu, neceļot titulvaroni uz pjedestāla, bet nešņakarējoties pa veļas grozu, atraktīvā, vieglā mūsdienīgā teātra valodā, kas reizē nav ne virspusēja, ne pavirša, ne frivola.

Režisore Elīna Cērpa izrādi veidojusi kā montāžu no atmiņām, etīdēm, dokumentāliem kadriem (brīžam man bija sajūta, ka skatos filmu), viss organiski dzīvo un elpo, brīžam smieklīgi, brīžam smeldzīgi, bet visu izrādes laiku – ļoti silta sajūta. Nedrīkstu nepieminēt Imantu Stradu Pētera Lūča lomā.

2. EKSKURSIJA VĒSTURĒ

Bija tāds leģendārs fotoklubs “Rīga”, kurā darbojās Gunārs Binde, Jānis Gleizds, Leonīds Tugaļevs, Vilhelms Mihailovskis, Valdis Brauns, Egons Spuris un daudzi citi. Fotokluba “Rīga” vēsture – tā ir arī Latvijas fotogrāfijas vesture. Šobrīd Latvijas Fotogrāfijas muzejā skatāma izstāde – veltījums fotokluba 55.gadskārtai. Savukārt 21. septembrī fotogrāfijas vēstures dzīlēs varēs nolaisties kopā ar izstādes veidotāju Daigu Jamoti, kura vadīs ekskursiju pa izstādi.

3. KINO TURPINĀS

Kino festivāls Riga IFF, kurā šogad nepārprotami varēja sajust neaizmirstamo, reiz “Arsenālos” iegūto kino atklājēja, kino piedzīvotāja garu, no mums ir atvadījies līdz nākamajam rudenim, atstājot mantojumā vairākas lieliskas filmas, kuras viena pēc otras sāks savu dzīvi repertuārā.

Jaunnedēļ startē “Tom of Finland” – meistarīgi savīts biopiks par somu mākslinieku Touko Lāksonenu, kam bija lemts kļūt par geju kultūras ikonu.

Starp citu – ne tikai Somijas šī gada pieteikums Oskariem, bet arī Somijas simtgades programmas filma!

Te nu  nevaru neatgādināt, ka regulārajā repertuārā jau kādu laiku veiksmīgi turas mūsu pirmā simtgades programmas filma – Vara Braslas nedaudz skumjā nedaudz nostalģiskā un ļoti sirsnīgā “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”.

4. VĒL VIENS FESTIVĀLS

Turpinot kino un festivālu tēmu – nedēļas vidū mirdzēt sāks Baltijas pērle, balstot savu festivāla programmu pārbaudītās vērtībās – kino klasikā,  zvaigžņu vārdos un filmās - festivālu laureātēs.

Ja spējat pieņemt festivāla organizācijas īpatnības un cenu politiku, nepašaubāmi skatāmais atrastos – kaut vai, piemēram, krievu režisora Andreja Zvjaginceva filma “Nemīlestība” vai zviedra Rubena Estlunda (Force Majeure)  jaunākā filma “Kvadrāts”, kas izpelnījās Zelta palmas zaru. Protams, ne tikai tās.

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti