Kultūras ziņas

"Balle Savojā" – burvīgi amorāla operete

Kultūras ziņas

Rozentāla radošā pēctecība

Vai bērnu periodikai ir nākotne?

«Ezis» un «Zīlīte» neiznāks; bērnu periodikas niša paliek tukša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Žurnāls bērniem “Ezis” šogad svinētu 25 gadu pastāvēšanas jubileju, bet “Zīlīte”, žurnāls jauniešiem, pēc diviem gadiem būtu svinējis 60. jubileju. Tomēr svinību nebūs, jo žurnāli vairs neiznāks. Apgāds “Zaļais circenis” skaidro – pie vainas naudas trūkums un Latvijas mazais tirgus. Šobrīd bērnu periodikas niša ir praktiski tukša, taču - vai tai ir nākotne?

Visplašāko sabiedrības uzmanību, pat skandālu Padomju Latvijā raisīja “Zīlītes” leģendārais izdevums 1989. gadā, kurā ar ilustrācijām skaidroja bērna radīšanas procesu. Tādu vai līdzīgu žurnāla popularitātes un pieprasījuma sprādzienu vairs sasniegt nav izdevies.

Kad arī Vides aizsardzības fonds atteicis finansējumu šī gada izdevumiem, pieņemts lēmums abu žurnālu izdošanu pārtraukt. Katra žurnāla tirāža bija 2000 eksemplāru un nepilni divi tūkstoši abonentu.

Latvijā ir salīdzinoši maz bērnu – lasītāju, tādēļ niecīgs arī tirgus, kas jāsadala starp šobrīd abonēšanā pieejamiem uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmajiem bērnu žurnāliem.

"Runājot par konkurenci, lasītāji balso ar savu naudu, un līdz ar to acīmredzot mēs tajā piedāvājumā vairs neesam aktuāli," saka izdevniecības “Zaļais circenis” izpilddirektore Liene Jaudzema.

Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes pārstāve un trīs bērnu mamma Alīse Nīgale uzskata – saturiski daudzveidīgu un vizuāli pievilcīgu bērnu periodikas izdevumu Latvijā īsti nav. 

""Ilustrētā Junioriem" velk uz to, bet tas ir formāts, kas adaptēts," norāda Nīgale. "Tas laukums ir brīvs, bet mēs īsti nezinām, ko bērni gribētu ieraudzīt žurnālā. "Zīlītes" un "Eža" gadījumā tas bija koncepts, kas gāja gadu gadiem, bet vairs neatbilda mūsdienu pieprasījumam. "Ezis" varētu būt brīnišķīgs žurnāls maziem bērniem, bet saturiski tas bija ļoti vājš."

Bērnu periodikai būtu jābūt valsts subsidētai un jāveic pētījums par bērnu interesēm, turklāt, pēc Nīgales domām, bērnu periodikas uzdevums ir veicināt mazajos lasītājos interesi par nākamā formāta – grāmatu lasīšanu. Pagājušajā nedēļā publicētajā Konektikutas universitātes pētījumā par pasaule lasošākajām valstīm starp 61 valsti Latvija ierindota devītajā vietā, atpaliekot no gandrīz visām Skandināvijas valstīm, bet apsteidzot Igauniju un Lietuvu. Pēc Nīgales domām, tas norāda mērķi, uz kuru virzīties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti