Eva Johansone iesaka, ko nepalaist garām šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Allaž gribas ticēt, ka janvāris ir iesākums jaunajam. Varbūt tieši tādēļ, pirms lieliem darbiem, vērts ieklausīties citu teiktajā. Var cerēt, ka sadzirdētais raisīs jaunu, iedvesmotu pārdomu un ideju vilni. No 8. līdz 14. janvārim "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāve Eva Johansone iesaka vairākas sarunas, kurās vērts ieklausīties: vīriešu sarunas garāžās, lekcija par digitālo paaudzi, trakulīga ceļojuma stāsts par Āziju un saruna par lustrāciju.

Lekcija par digitālā laikmeta bērniem

Digitālās tehnoloģijas ir izmainījušas bērnu dzīves Rietumu kultūrā tādā tempā un veidā, kādu neviens – ne tehnoloģiju ražotāji, ne skolotāji un vecāki, ne sociālo procesu pētnieki – nebija paredzējuši. Pēdējā laika sociālo zinātņu pētījumi liecina, ka Eiropā par interneta lietotājiem pēdējos gados ir kļuvuši bērni, kuri ir jaunāki par pieciem gadiem, un viņu vecākiem gluži vienkārši trūkst pieredzes, lai digitālās paaudzes bērnus audzinātu. Pirmdien, 8. janvārī, plkst. 18.30 "Birojnīca" aicina uz profesores Zandas Rubenes lekciju par tā saukto Z paaudzi. Lekcijā profesore pievērsīsies paaudzei, kas dzimusi no 2000. līdz 2015. gadam, tās pārstāvju vajadzībām un sociālajiem paradumiem un komunikācijas īpatnībām. Lekcija būs mēģinājums rast dažas atbildes uz jautājumiem: Kas un kādi viņi ir – mūsdienu bērni? Kādas ir šīs paaudzes pārstāvju specifiskās iezīmes un kā viņi vēlas sadarboties ar citām paaudzēm? Kā vecāko paaudžu pārstāvjiem audzināt digitālās paaudzes pārstāvjus?". Dalības maksa 10,50 eiro. 

Deviņi mēneši Āzijā ar divgadnieku

Lai mazliet kliedētu tumšā laika skumīgumu, jau kādu laiku sekoju līdzi organizācijas "Piedzīvojumu gars" interneta lapai. Viņi mēģina izaicināt ikvienu uz jauniem piedzīvojumiem. Otrdien, 9. janvārī, plkst. 19.00 -  22.00 kafejnīcā "Buberts" (Dzirnavu ielā 15, ietilpība esot 60 cilvēku) notiks sarunu vakars "Deviņi mēneši Āzijā ar divgadnieku".

Stāstītāji mēģinās lauzt stereotipus tiem, kuri domā, ka iespējas ceļot ar bērnu ierobežo. Viņi jautā: "Vai esi ceļojis ar bērniem? Varbūt plāno to darīt?"

Šis būs stāsts par deviņu mēnešu ilgu ceļojumu ar mugursomām, braucot cauri deviņām valstīm ar divgadnieku, iztērējot 10 000 eiro. Sarunu vakaru organizatori meklē arvien jaunus piedzīvojumu stāstus. Ja jums gribas plašākam klausītāju lokam izstāstīt savu ceļojumu pieredzi, šī ir laba iespēja.

Ziedoņa zālē saruna par lustrāciju 

Gaidot Latvijas valsts simtgadi, Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), Nacionālais kino centrs un Latvijas Nacionālais arhīvs uzsāk 16 sarunu kino ciklu “Simtgade un vēl”. Tas kino cienītājiem sniegs iespēju vienlaikus iepazīt gan topošās filmas no programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, gan LNB Ziedoņa zālē noskatīties arī citus šīs programmas autoru radošos darbus. Trešdien, 10. janvārī, plkst. 18.00 notiks tikšanās un saruna ar režisoru un producentu Gintu Grūbi. Sarunas fokusā – filma "Lustrum" (pirmizrāde 2018. gada augustā, producē studija "Mistrus Media").

Dokumentāls pētījums par to, vai 20. gs. 90. gados veikta lustrācija un līdz ar to pagātnes izvērtēšana būtu palīdzējusi vai traucējusi Latvijas valsts pieaugšanai un tālākpastāvēšanai. 

Producents, scenārists un režisors Gints Grūbe ir studējis gan politikas zinātni un vēsturi, gan arī filozofiju, un varbūt tāpēc viņa radošā interese bieži fokusējas uz šķietami neatbildamiem jautājumiem – piemēram, „kā būtu, ja būtu” (projektā "Lustrum") vai "kā rodas māksla” (filmā "Vairāk nekā dzīve") – kā režisors Alvis Hermanis un aktieris Vilis Daudziņš veido savas izcilās izrādes. Pēc sarunas - filmas "Vairāk nekā dzīve" (2013, 52 min, "Mistru Media") seanss. Ieeja bez maksas

Katrīnas Neiburgas "Garāžas"

Jau sen gribēju redzēt šo dokumentālo filmu, kad to izrādīja kino, bet visu nevar pagūt. Nupat "Garāžas" pārraidīja Latvijas Televīzijas ēterā, un tagad filmu iespējams noskatīties internetā. Arī mūsu ģimenei Olainē piederēja dārgumu pilna garāža. Patika no rītiem kopā ar tēti sportiski skriet pēc automašīnas, vērojot krāsainu kastīšu un durvju pasauli.

Atzīšos, skatoties filmu, pārņēma bērnības nostaļģija. Atceros smaržu, kas tur valdīja.

Filmas autori raksta: "Garāžu kooperatīva savrupais mikrokosmoss, kurā sociālekonomiskie apstākļi saplūduši ar privāto telpu, iemet atpakaļ sen pagājušā laikā. Vīri te ir kā šķūnīšu labirintos un rotaļu aizgrābtībā pazaudējušies puikas. Tomēr viņu ķimerēšanās ap motoriem vai pašizgudrotiem mehānismiem nav tik vien kā turpinājums no bērnībā skrūvētajiem konstruktoriem. Izgudrotāji, ģēniji, trakie zinātnieki un vīri ar zelta rokām – meklējiet viņus kooperatīvā." Filmas veidotāja: māksliniece Katrīna Neiburga, scenārija autors: Pauls Bankovskis. "Garāžas" iespējams noskatīties šeit.

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti