Dažādu nozaru Latvijas vadošie pētnieki tiekas konferencē «Rainim 150»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Svinot latviešu literatūras klasiķa Raiņa 150 gadu jubileju, Rīgā no otrdienas, 6.oktobra, līdz piektdienai, 9.oktobrim, notiks akadēmiskā starpdisciplinārā konference "Rainim 150. Un rīts būs jāpieņem, lai kāds tas nāks".

Konferenci rīko Latvijas Universitāte (LU), un tajā piedalīsies mācībspēki un pētnieki no vadošajām Latvijas augstskolām, pētniecības institūtiem, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un arī Lietuvas Literatūras un folkloras institūta.

Konference tiks atklāta 6.oktobrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē ar bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas, starptautisko tiesību un diplomātijas ekspertes Vitas Matīsas un literatūrzinātnieces Gundegas Grīnumas priekšlasījumiem.

"Rainis - dzejnieks, Rainis - dramaturgs, Rainis - politiķis, Rainis - filozofs, Rainis un pasaules literatūra. Protams, mēs sākam ar varbūt pašu svarīgāko, proti, Rainis - latviešu nacionālās un kultūras identitātes veidotājs. Tas ir ļoti nopietns un svarīgs jautājums šīs konferences un visas mūsu kultūras aprites kontekstā kopumā. Vārdu sakot, no visdažādākajiem aspektiem, kādi vien trīs dienu laikā bija iespējami, mēs arī centīsimies Raiņa personību izgaismot," dažas no galvenajām konferences tēmām uzskaita Gundega Grīnuma.

Gundega Grīnuma par konferenci "Rainim 150"
00:00 / 00:28
Lejuplādēt

Fragmentus no konferences pirmās dienas svētdien, 11.oktobrī, varēs dzirdēt arī Latvijas Radio ēterā.

Kā vēstīts, konferences turpinājumā norisināsies darba grupu sēdes, bet noslēguma diskusija no 7. līdz 9.oktobrim notiks LU Akadēmiskajā bibliotēkā. Tās telpās būs aplūkojamas arī trīs Raiņa jubilejai veltītas izstādes - "Raiņa un Aspazijas darbu pirmizdevumi", "Rainis citās valodās" un "Pētījumi par Raini".

Konferences noslēgumā notiks diskusija "Raiņa pētniecība un interpretācija", kurā tiks rezumētas laikmetīgās pamatnostādnes klasiķa mantojuma un personības redzējumā, kā arī apkopoti viedokļi par ''status quo'' Raiņa izpētē un ieskicēti turpmākie pētnieciskā darba mērķi un uzdevumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti