Četri kultūras notikumi krāsainākam novembrim. Iesaka Lilita Eglīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Iespējams, ka daudzi no jums, pat iepriekš nesarunājot, sestdien satiksies pie svecīšu sienas Daugavmalā, lai sirsnīgi un bez lieka patosa, sarunājoties un dziedot, pabūtu kopā Lāčplēša dienā. Vismaz man šis vakars allaž bijis viens no dvēselīgākajiem gada notikumiem. Bet arī pārējās nedēļas dienās var atrast mirdzumu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

1. Dzeja stiklā, porcelānā un sudrabā

Somu dizaina klasiķa Tapio Virkalas izstāde “Dzeja stiklā, porcelānā un sudrabā” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā – unikāla kolekcija un apliecinājums, ka stikls ir bezgalīgu iespēju materiāls. Vāzes kā gailenes un aisbergi, ledāji, lāstekas, āliņģi – tā ir Somijas daba, ko mākslinieks esot mīlējis vērot.

Un melnie, omulīgi apaļīgie putni, porcelāna vāzes kā papīra turzas, Finlandia vodkas pudele, glāžu un trauku komplekti –

pavisam ap 500 dizaina priekšmetu, kas vienkārši jāredz!

Izstāde apliecina Somijas Stikla muzeja galvenās kuratores Utas Laurenas teikto: ”Tapio Virkala vienmēr centās izdomāt kaut ko patiešām jaunu, modernu un pārlaicīgu.”

2. Stikla dārzs Daugavmalā

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā Daugavmalā vērienīgu personālizstādi “Stikla dārzs” sarūpējusi pašmāju stikla māksliniece Anda Munkevica. Tie ir ap 40 autortehnikā radīti stikla objekti, kas veidoti mākslinieces dibinātajā stikla mākslas studijā "AM Studio".

Pamēģiniet iztēloties, kā stiklā varētu atveidot bērzu, kuram stumbrā ieaugusi dzeloņdrāts? Andai Munkevicai tas ir izdevies.

“Stikls ir tāds materiāls, kuram vajag izdomāt, kā tas gribēs uzvesties, kas stiklam jādara, lai molekulas nostātos vietās,” tā šo trauslo materiālu raksturo māksliniece pati.

3. Rotu pārsteigums un prieks

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja baltajā Kupola zālē mirdz rotas izstādē “No Pikaso līdz Kūnsam”. Franču kolekcionāres Diānas Venē krājuma eksponēšanai asprātīgi izvēlētas bagāžas kastes. Rotas aplūkojot, galvenā sajūta ir pārsteigums un prieks. Pārsteidz, kādi materiāli ir iedvesmojuši jau pieminētos un daudzus citus slavenus māksliniekus, mūsu Ievu Iltneri un Ģirtu Muižnieku ieskaitot, veidot neiedomājamas formas un salikumus.

Salvatora Dalī karote ar pulksteni un ķemmi, Sezāra atmiņu kulons, Santjago Sjerras kaklarota "Diamond traffic kills" jeb "Nelegālo briljantu tirdzniecība nogalina", Meka Reja optiskais stāsts par Džuljetas glamūrajām zelta brillēm, kas pārtapa venēciešu maskā. Un tā varētu turpināt bez gala.

Jāpiebilst, ka ne mazāk aizraujoši ir stāsti par rotu tapšanu un kolekcionēšanu, kas uzrakstīti uz bagāžas kastu vākiem un piestiprināti pie koka konstrukcijām.

4. Teātris pie Lipkes

Negaidīts pavērsiens rosina apmeklēt Žaņa Lipkes muzeju. Memoriālā muzeja telpa tikusi īpaši piemērota lugas iestudēšanai, un 10.novembrī tur notiks krievu dramaturga un režisora Genādija Ostrovska (Maskava) lugas “Persiešu valodas stundas” pirmizrāde. Lomās aktieri Elita Kļaviņa, Rihards Lepers, Marija Daņiļuka (Maskava), Jolanta Strikaite-Lapiņa.

Lugas pamatā ir izdomāta epizode no poļu-ebreju rakstnieka Bruno Šulca dzīves. “Dzīvē, kuru dramaturgs izdomājis Bruno un viņa slepkavam vācietim Ginteram, saplūst traģēdija un groteska, vīriešu un sieviešu dzimumi, mūzika un klusums, lamas un poēzija,”tā izrādi raksturo producente Henrieta Verhoustinska.

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti