Dienas ziņas

Projekts "I believe in GOOD"

Dienas ziņas

Labdarības ballē Londonā vāc naudu Latvijas krīzes centriem

Lietuvieša kokgriezumi Bauskas muzejā

Bauskas muzejā aplūkojami Lietuvas mākslinieka koka eņģeļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Bauskas muzeja izstāžu zālē apskatāmi jaunā un talantīgā Lietuvas mākslinieka Ritisa Milkintas kokgriezumu izstāde. Jaunais mākslinieks ir students, kura pirmā personālizstāde bijusi pirms septiņiem gadiem.

Vārds "eņģelis" cēlies no grieķu vārda "vēstnesis". Bauskas muzeja izstāžu zālē apskatāmie eņģeļi, vēsta par jaunāko Lietuviešu tautas daiļamata meistaru, kurš jau 6. klasē sācis nodarboties ar kokgriešanu.

"Mūsu ģimenē neviens nenodarbojas ne ar mākslu, ne daiļamatniecību, tāpēc mums tas bija pārsteigums," stāsta mākslinieka mamma un menedžere Daiva Milkintiene.

Mākslinieks teica, ka viņa eņģelis bijis mājturības skolotājs, kurš, pats būdams kokgriešanas meistars, pamanījis puiša talantu un mudinājis to attīstīt. Sākotnēji tās bijušas dažādas figūras, bet nu jau daudzus gadus tie ir eņģeļi.

"Eņģeļi cilvēku pavada visu dzīvi. Kad cilvēks piedzimst, viņš uz šo zemi paņem līdzi arī savu eņģeļi, kas palīdz un dod arī tādu māksliniecisku iedvesmu," sprieda kokgriezējs.

Katram izstādē apskatāmajam eņģelim ir savs stāsts. Darbs ar nosaukumu "Skats pagātnē" veltīts vectētiņam, kurš vienīgais ģimenē mazliet bijis saistīts ar amatniecību.

"Eņģelītis sēž uz durvju fragmenta no mājas, kur kādreiz dzīvoja vectētiņš. Viņam rokās ir atslēdziņa, ar kuru var atslēgt durvis uz pagātni, lai neaizmirstu no kurienes esam cēlušies," stāstīja mākslinieks.

Šo gadu laikā jaunajam kokgriezējam bijušas jau 18 izstādes, galvenokārt Lietuvā un Polijā. Dzimtajos Šauļos izveidots arī eņģeļu muzejs, bet izstāde Bauskā būs pirmā tikšanās ar latviešu skatītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti