Autora balvas šogad saņems Krilovs, Nīmanis, Joņevs un Fišers

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

23.aprīlis ir Pasaules grāmatu un autortiesību diena. Šogad tās priekšvakarā, 22.aprīlī, AKKA/LAA otro reizi četriem autoriem pasniegs ikgadējo Autora balvu. Par "Autora balvas 2015" laureātiem kļuvuši režisors Pēteris Krilovs, komponists Jēkabs Nīmanis, rakstnieks Jānis Joņevs un mākslinieks Miķelis Fišers.

"Autora balva 2015" režisoram Pēterim Krilovam piešķirta par dokumentālo filmu "Uz spēles Latvija", komponistam Jēkabam Nīmanim balva piešķirta par mūziku Latvijas Nacionālā teātra izrādei "Raiņa sapņi" (režisors Kirils Serebreņņikovs), rakstniekam Jānim Joņevam - par romānu "Jelgava ’94" (apgāds "Mansards", 2013), savukārt māksliniekam Miķelim Fišeram - par izstādi "Netaisnība" Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā (28.11.2014. - 18.01.2015.).

Balvas tiks pasniegtas 22.aprīlī Autoru pusdienās restorānā "Bibliotēka Nr.1" Rīgā. Laureāti saņems koktēlnieka Jāņa Straupes un metālmākslinieka Arvīda Endziņa metālā veidoto skulptūru - laivu vai augošu mēnesi, kurā sākas vai beidzas kāpnes. Autora pusdienu laikā ik laureāta bankas konts papildināsies arī ar 1111 eiro, kas paredzēti kā atbalsts jaunu darbu tapšanai.

Autora balvas Latvijā šogad tiek pasniegtas otro reizi, savukārt citās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā, šāda radošo cilvēku godināšana notiek jau ilgstoši. 2014.gadā Autora balvu saņēma tulkotāja Maima Grīnberga, horeogrāfe Olga Žitluhina, scenogrāfs Andris Freibergs un komponists Vilnis Šmīdbergs.

Autora balvu piešķir biedrības AKKA/LAA pārstāvētam Latvijas autoram par vienu darbu, kas publiskots iepriekšējo divu gadu laikā, no marta līdz februārim ieskaitot. Ar Autora balvu paši autori cildina kolēģu pārsteidzošus un stiprus darbus, kuri radoši iedvesmojuši vai provocējuši ar novatorismu un profesionalitāti. 

Balva dibināta 2014.gadā ar mērķi uzturēt Latvijas kultūras radītāju savstarpējās koleģiālās solidaritātes garu, atzīmēt autoru izcilus sasniegumus, stiprināt intelektuālā darba veicēju pašapziņu un pievērst uzmanību autoru organizācijai, kas nodrošina autoru mantisko tiesību īstenošanu Latvijā.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti