Dienas ziņas

Sarkanbaltas rozes Latvijai

Dienas ziņas

Aprit gads Cēsu koprades mājai

Aizputes mūzikas skolai - 70

Aizputes mūzikas skolai - 70

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirms 70 gadiem Aizputē dziedāšanas skolotāja un vijolnieka Kriša Jankovska vadībā tika atvērta mūzikas skola, kas tolaik bija liels notikums mazpilsētas  dzīvē. Lai gan laika gaitā daudz kas ir mainījies, taču mūzikas mīlestība saglabāta paaudžu paaudzēs. Šobrīd tā ir viena no vecākajām  mūzikas skolām Kurzemē, kas var lepoties  gan ar saviem  absolventiem, gan audzēkņu panākumiem dažāda mēroga konkursos.

Sitaminstrumentu spēle ir viena no jaunākajām programmām Aizputes mūzikas skolā. Šopavasar to absolvēs divi pedagoga Andra Ērgļa audzēkņi. Viens no viņiem ir Ēvalds Miks Kārkliņš, kurš šogad starptautiskās žūrijas vērtējumā starp 16 Latvijas mūzikas skolu izpildītājiem ieguvis pirmo vietu. Viņš arī neslēpj, ka tas bijis neatlaidīga darba rezultāts:

Aizputes mūzikas skolā bijuši ļoti labi gadi. Man ir jābūt teicamniekam - tā skolotājs saka. Es gribētu būt teicamnieks.“

Aizputes mūzikas skolā šobrīd var apgūt 13 profesionālās ievirzes izglītības programmas. Plašais piedāvājums, iespējams, ir viena no veiksmes atslēgām, kas ļauj saglabāt nemainīgu audzēkņu skaitu - ap 120. Skolu apmeklē gan Aizputes, gan Kuldīgas novada bērni, kuru vecāku līdzfinansējums vien nepilns pusotrs eiro mēnesī.

„Tā simboliskā nauda ienāk skolas kontā jaunu instrumentu iegādei. Praktiski nekam citam nepietiek,“ saka Aizputes mūzikas skolas direktore Arta Kangīzere.

Skolas jubileja uz kopīgu muzicēšanu lielkoncertā pulcē gan bijušos, gan esošos audzēkņus. Aizputnieki var lepoties ar izciliem mūziķiem, kuri savas pirmās iemaņas mūzikā apguvuši nelielajā mazpilsētas skolā. Viņu vidū arī komponiosts Pēteris Vasks:

„Paldies maniem vecākiem, kuri mani pārveda pāri pie skolotāja Jankovska, par kuru es vienmēr saku – viņš bija vislabākais mans mūzikas skolotājs, kādu esmu savā dzīvē sastapis.“

Kordiriģente Ilze Valce atzīst: „Solfedžo bija tik labi iemācīts, ka es pati rakstīju pēc dzirdes no ierakstiem mūziku.Ar nošu solfedžēšanu un klausīšanos nebija nekad problēmas ne mūzikas skolā, ne konservatorijā, nekur. Tie pamati ir ļoti spēcīgi. Paldies Mirdzai Škensbergai.“

Aizputes mūzikas skolu tās pastāvēšanas laikā absolvējuši ap 600 audzēkņi. Šobrīd savu tālākizglītošanos mūzikas jomā turpina seši skolas absolventi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti