13.janvāra grautiņu dalībniekam Ansim Ataolam Bērziņam piešķir dziesminieku saieta balvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Astotajā “Latvijas Dziesminieku un tautas saietā” jau otro gadu pēc kārtas tika piešķirtas atjaunotās Pāna un Pegaza balvas. Pāna balvu kā gada labākais dziesminieks saņēma 13.janvāra grautiņu dalībnieks Ansis Ataols Bērziņš, kurš šobrīd atrodas Čehijā, bet Pegaza balvu – dzejnieks un dziesminieks Valdis Atāls.

Dziesminieks Ansis Ataols Bērziņš saietā nepiedalījās. Pāna balva viņam ir kā koleģiāls atbalsta žests par dziesmām, kuras viņš sacerējis, atrodoties trimdā. Šobrīd Anša dziesmas viņa daiļrades cienītāji var klausīties internetā.

 

Jau vēstīts, ka jautājums par 2009.gada 13.janvāra grautiņu dalībnieka Anša Ataola Bērziņa izdošanu Latvijai tiesvedībā Čehijā tiks lemts 18.septembrī.

Bērziņu Rīgas apgabaltiesa iepriekš sodīja ar nosacītu brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem. Viņš notiesāts par dalību 2009. gada  13.janvāra grautiņos Vecrīgā. Kad Bērziņš, neievērojot aizliegumu izbraukt no valsts, Latviju pameta, tiesa iepriekš noteikto sodu aizstāja ar reālu brīvības atņemšanu. Bērziņš aizvien turpina uzskatīt, ka ir notiesāts nepamatoti, un lūdz Čehijā politisko patvērumu

Lai Ansim būtu iespēja atgriezties Latvijā un dziedāt saviem klausītājiem arī kādā no nākamajiem saietiem, Dziesminieku saieta rīkotāji lūdz Valsts prezidentu apžēlot Ansi Ataolu Bērziņu, lai neturpinātu nu jau starptautiski skandalozo tiesas procesu par politieslodzītā statusu Latvijā un Eiropā. Parakstīties Anša atbalstam iespējams šeit.

Astotais “Latvijas Dziesminieku un tautas saiets” notika no 28. līdz 30. jūlijam Jaunpiebalgas novada dabas saimniecībā “Lielkrūzes” – pasākums, kurā satikās skaņa, vārds, pieredzes stāsti un amatnieku prasmes.

Savukārt Pāna un Pegaza balvu izveidoja 1986. gadā, kad pirmie to Jelgavas folkfestivālā saņēma dziesminiece Ieva Akurātere un dzejnieks Aivars Neibarts. 2016. gadā par atjaunotās Pāna balvas pirmo īpašnieku kļuva dziesminieks Dinārs Gulbis, Pegaza balvu saņēma dzejniece Agita Draguna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti