Aktuāli

Par nozagto krāna ūdeni nākas maksāt visai mājai, bet modernus skaitītājus negrib

Aktuāli

Re: Baltica pētniece Sanita Jemberga par pedagogu atalgojuma pētījumu

Sūdzības apdraud Mežaparka estrādes pārbūves pabeigšanu līdz 2018.gada Dziesmu svētkiem

Sūdzības apdraud Mežaparka estrādes pārbūves pabeigšanu līdz 2018.gada Dziesmu svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Praksē sākušas īstenoties bažas, ka sūdzības var apdraudēt Mežaparka estrādes pārbūves pirmās kārtas pabeigšanu līdz nākamā gada Dziesmu svētkiem. Vēl nav pat noslēgusies pieteikumu iesniegšana būvdarbu iepirkumam, kad jau saņemtas divu būvnieku sūdzības par konkursa nolikumu.  

Konkursa nolikums „nepamatoti ierobežo pretendenta tiesības piedalīties iepirkumā un nenodrošina godīgu konkurenci, jo satur nesamērīgas prasības” – ar šādu sūdzību par Rīgas domes Īpašuma departamenta izsludināto iepirkumu Mežaparka estrādes pārbūves būvdarbiem Iepirkumu uzraudzības birojā vērsies viens no diviem sūdzību iesniedzējiem – SIA „Balt Trest”.

Pēc Latvijas Radio rīcībā esošā sūdzības teksta, uzņēmumu neapmierina pieci nolikuma punkti, tai skaitā prasība par speciālistu pieredzi, būvdarbu vadītāju skaitu un uzņēmuma pieredzi kā ģenerāluzņēmējam specifiskas ēkas būvdarbos, kuru  vērtība ir vismaz 19 miljoni eiro un platība – 15 000 kvadrātmetru.

„No kopējās paredzamās līguma summas ēkas būvdarbu summa sastāda tikai nelielu daļu. Lielāko paredzamo līguma summas daļu veido inženierkomunikāciju un teritorijas labiekārtošanas darbu vērtība. Līdz ar to uzskatām, ka šajā gadījumā nav pamata visu paredzamo līguma summu attiecināt tieši tikai uz ēkas būvniecību, kā rezultātā pasūtītājs nevar prasīt, lai pretendentam būtu pieredze tieši ēkas būvniecībā par šādu summu,” teikts sūdzībā.

Otrs sūdzības iesniedzējs ir somu būvnieku „Lemminkäinen Infra Oy” meitas uzņēmums SIA „Lemminkainen Latvija”. Savas sūdzības saturu tas pagaidām nevēlas komentēt.

Sūdzības nozīmē, ka pasūtītājs – Rīgas domes Īpašuma departaments – nedrīkstēs atvērt konkursa piedāvājumus, kamēr nebūs atrisināts strīds par nolikumu. Tas neizbēgami pagarinās iepirkuma procedūru, atzīst Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītāja Dace Gaile.

Viņa gan sola, ka birojs ņems vērā Mežaparka estrādes projekta nozīmību un šo lietu risinās ārpus rindas.

„Pasūtītāja izvēle ir tāda: likums atrunā – ja mēs saņemam sūdzību par nolikumu, viņi never vaļā [piedāvājumus]. Tālāk – ja iesniegšanas termiņš beidzas un mēs sakām: viss ir slikti, tad ar to arī konkurss beidzas. Viņi diemžēl ir spiesti konkursu pārtraukt, izlabot nolikumu un sākt visu no jauna. Ja pasūtītājs lemj – drošs paliek drošs – pagarināt piedāvājumu iesniegšanas termiņu par tādu laiku, kurā mēs pagūstam izskatīt [sūdzības], viņš patur sev laiku, iespējams, lemt par nolikuma grozījumiem un attiecīgās procedūras turpināšanu,” skaidro Gaile.

“Protams, pagarinot piedāvājumu termiņu, no laika viedokļa slikti ir arī tas, ja pasūtītājam lēmums ir nelabvēlīgs. Jā, nolikuma sūdzības ir nejaukas ar to, ka ļaunākajā scenārijā var novest arī pie tā, ka konkurss ir jāsāk pilnīgi no gala,” atzīst Gaile.

Rīgas domes Īpašuma departaments sūdzības neuzskata par pamatotām un neplāno grozīt nolikumu vai pagarināt iesniegšanas termiņu, Latvijas Radio norāda departamenta direktors Oļegs Burovs.

„Es varu pieļaut, ka dažreiz, lai saņemtu šo pasūtījumu, uzņēmēji piedalās visās tādās spēlītēs, kur visi līdzekļi ir labi. Vai nu tu nevari paspēt sagatavot piedāvājumu, vai nekvalificējies pēc esošā konkursa nolikuma… Un tad parādās sūdzības. Mēs gribam no šīs lietas norobežoties,” saka Burovs.

Termiņi gan pašlaik ir tik saspringti, ka pasūtītājs vairs nevar atļauties gandrīz nekādas nobīdes no grafika. Tādēļ Burovs neizslēdz, ka nelabvēlīga IUB lēmuma gadījumā varētu nākties būvdarbus atlikt pavisam.

„Jebkura termiņa pagarināšana, jebkura jauna iepirkuma izsludināšana var stipri apdraudēt [būvdarbu] pabeigšanu. Tad jāskata jautājums, vai vispār vajadzētu šobrīd uzsākt būvdarbus. Jo uz pusizbūvētas skatītāju zonas nevar notikt Dziesmu svētki,” viņš piebilst.

Ar sūdzību risku gan jārēķinās vēl arī pēc iepirkuma rezultātu paziņošanas.

Kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība) iepriekš Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” atzina, ka jūt satraukumu par to, vai Mežaparka estrādes pārbūvi izdosies paspēt laikā. No viņas teiktā nākas secināt, ka konkrēta plāna B valstij pagaidām nav.

„Tajā brīdī, kad mēs jutīsim, ka šie draudi ir reāli, mēs noteikti pie tā strādāsim. Bet, godīgi sakot, ir ļoti grūti iztēloties, kur citur varētu īstenot Dziesmu svētku noslēguma koncertu,” toreiz pauda ministre.

“Tā kā mums ir kopīgi jāstrādā, lai nodrošinātu Mežaparka estrādes renovācijas pirmo posmu līdz 2018.gada vasarai. Es, godīgi sakot, ceru arī uz kaut kādu būvnieku godaprātu šeit. Ir taču kaut kādas nacionālas vērtības, uz kurām vajadzētu saņemties un piebremzēt savu egoismu,” sacīja ministre.

Mežaparka estrādes pārbūves pirmā kārta paredz skatītāju zonas paplašināšanu līdz 30 000 sēdvietu, zem kurām divos līmeņos izvietos tualetes un tirdzniecības telpas. Plānots arī sakārtot apkārtējo infrastruktūru. Pirmā posma provizoriskās izmaksas ir 23 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti