Dienas ziņas

Rēzeknē – starptautiskas muitas kinologu sacensības

Dienas ziņas

Latvijas satelīts "Venta-1" gaida lidojumu izplatījumā

Atjauno vienu no vecākajiem Latgales krucifiksiem

Rēzeknes novadā atjauno nostāstiem bagāto Ružinas krucifiksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Krucifiksi daudzos Latgales ciemu ceļu krustojumos izveidoti jau 18. gadsimtā un ir tikai šim reģionam raksturīga tradīcija. Taču, laikam ritot, tie noveco un zaudē savu sākotnējo veidolu. Lai saglabātu koka lūgšanu krustus un to autentiskumu, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas pedagogi un audzēkņi aktīvi iesaistās atjaunošanā.

Koka izstrādājumu un restaurācijas nodaļas radošā komanda pirms diviem gadiem īstenoja Kultūrkapitāla fonda projektu, bet daļa studentu krucifiksu restaurāciju izvēlas par savu diplomdarbu. Tā nupat viena no studentēm atjaunoja 19. gadsimta pirmajā pusē tapušo un nostāstiem bagāto Ružinas krucifiksu Rēzeknes novada Silmalas pagastā.

Studente atjauno Jēzus tēlu

Ružinas ciema centrā rosās Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas komanda. Viņi dara pēdējos darbus pirms atjaunotā lūgšanu krusta iesvētīšanas. Krucifikss tapis jau 19. gadsimta pirmajā pusē, taču, laika zoba ietekmēts, zaudējis formu un krāsu.

Rēzeknes novada Silmalas pagasta iedzīvotāji sakārtoja vietu, kur tas atrodas, bet Jēzus tēlu kā diplomdarbu restaurēja mākslas skolas otrā kursa studente Sarmīte Krasovska. Vislielākais darbs ieguldīts figūras pirkstu izveidē un autentiskuma saglabāšanā.

"[Krusta atjaunošanā] gan instrumenti jāizmanto tādi, kādi izmantoti tajā laikā, gan tehnoloģijas. Maksimāli jāsaglabā tas vecais.

Krāsas savulaik bija vai nu uz linsēklu eļļas, vai nu uz koka darvas bāzes," teica skolas restaurācijas nodaļas vadītājs Andris Anspoks.

Lūgšanu krustu apvij nostāsti

Krucifikss atrodas Ružinas ciema galveno ielu krustojumā un jau izsenis bijis nozīmīga iedzīvotāju tikšanās vieta, tāpēc šodien tā iesvētīšana ir īpaši emocionāls brīdis.

"Vienreizēji saviļņojoši, taisni viss tā kust iekšā! Ļoti, ļoti visi priecīgi mēs esam," atzina Ružinas ciema iedzīvotāja Valērija Zagorska.

Lūgšanu krusts ir arī viens no senākajiem Latgalē, un to apvij dažādi nostāsti par to, ka tas veidots no augoša koka, bet pirms 110 gadiem ugunsgrēkā brīnumainā kārtā no uguns posta ciemā glābta ēka, kam pie sienas piesliets bija Jēzus tēls.

"Viena meitene paņēmusi ogles no pirts, ienesusi mājās un atnesusi spaini ar oglēm gludināšanai. Agrāk bija gludekļi ar oglēm. Tas spaini sāka degt tās ogles. Un vakars bija, visi gulēja. Cik bija māju – visas dega, visi koki zaļie dega.

Un tā pirtiņa palika dzīva, kur Jēzus tēls piesliets bija," zināja teikt Ružinas ciema iedzīvotāja Valērija Zagorska.

Daļa lūgšanu krustu izzudusi

Krucifiksu atjaunošana Latgalē aktualizēta pēdējo gadu laikā, jo daļa lūgšanu krustu jau ir izzuduši pavisam.

"Savulaik katrā ciematā bija krucifikss. Lielākā ciematā bija vienā ceļa galā  un otrā galā bija. Tagad jau ļoti maz viņu palicis.

Un tajos, kas tiek atjaunoti, pirmkārt izmanto vai nu metāla vai pat plastmasas Jēzus tēlus," atzina Anspoks.

"Tie atlējumi, jāsaka, diezgan vienādi ir. Tu aizbrauc uz jebkuru ciemu un ieraudzīsi to pašu. Tāpēc, man liekas, ir interesanti atjaunot tieši koka krucifiksus. Nedaudz saglabājot tos ilgāk. Un to specifiku paturot Latgalei savu, kas ir mums, tieši mums īpaša," piebilda studente Krasovska.

Arī maija dziedājumi ir tikai Latgalei raksturīga katoļu tradīcija. Ružinas ciema iedzīvotāji ir gandarīti, ka jau pēc dažām dienām šie dziedājumi par godu Jaunavai Marijai notiks atjaunotā un sakoptā lūgšanu vietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti