5 kultūras un izklaides ieteikumi šai nedēļai. Iesaka Henrieta Verhoustinska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ko nepalaist garām šonedēļ? Teātra kritiķe, ''Kilograms kultūras'' žūrijas pārstāve Henrieta Verhoustinska iesaka kultūras un izklaides pasākumus, ko vērts piedzīvot no 1. līdz 7. maijam.

1. Daugavpils Rotko centrs un teātris

Saulainajā brīvajā nedēļas nogalē ir ko darīt Daugavpilī – brīnišķīgi atjaunotajā cietoksnī Marka Rotko centrā var ne vien aplūkot Edvarda Munka gleznu „Advokāta Ludviga Meijera portrets”, Rotko gleznu autorizētu reprodukciju kolekciju un vietējo mākslanieku izstādes, bet arī

apmesties kādā no skaistajiem rezidenču numuriņiem un izstaigāties patiešām gleznainajā apkārtnē.

Savukārt Oļega Šapošņikova vadībā atdzimstošajā Daugavpils teātrī tieši šajā nedēļas nogalē gaidāma Franča Trasūna lugas „Nūgrymušõ pile” pirmizrāde - veltījums Latgales kongresa simtgadei, kurā nodarbināti labākie latviešu un krievu trupas spēki, bet mūziku komponējis Kārlis Lācis. 

 

2. Skarba drāma Daugavpils teātrī

Ja Daugavpilī esat nākamajā nedēļas nogalē, vērts redzēt Daugavpils teātra izrādi „Jubileja’98” (12. maijā; tā iestudēta krievu trupā) – skarbu, uz Latgali pārceltu dramaturģes (Spēlmaņu nakts laureātes) Justīnes Kļavas un režisores Paulas Pļavnieces parafrāzi par dāņu kinorežisora T.Vinterberga incesta drāmu „Svinības”.

3. Izsmalcinātais Romāns Suta

Romāna Sutas grafikas, gleznas un apgleznotā keramika sen jau kļuvuši par latviešu mākslas „firmas zīmi”.

Sutam raksturīgs unikāls, uzreiz atpazīstams rokraksts un – uzreiz atpazīstams laikmeta nospiedums, tomēr viņa darbi ar savu izsmalcināto eleganci trāpīgi uzrunā arī šodien.

Viņa 120. jubileja tiek svinēta ar vērienu – Nacionālajā mākslas muzejā Valdemāra ielā eksponētas, gleznas, grafikas un scenogrāfijas meti, bet Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā – trauki, mēbeles un citi Sutas dizaina priekšmeti.

 

4. Koncertuzvedums Liepājā 

Latvijas simtgades grandiozās ieceres – „Latvijas gredzena” pirmo daļu jeb „Latgales gredzenu” - koncertuzvedumu „Rakstiem un skaņai” var dzirdēt un redzēt tikai vēl vienu reizi – Liepājas „Lielajā dzintarā”. Diriģenta Sigvarda Kļavas, režisores Ineses Mičules un scenogrāfes, videomākslinieces Katrīnas Neiburgas kopdarbā piedalās Latvijas Radio koris, etnomūziķi, priesteri. Neesmu šo unikālo darbu redzējusi, bet mana kursabiedrene, teātra zinātniece Ieva Struka par to teikusi:

 „Kāpēc jāredz? Pirmkārt, tāpēc, ka Sigvards Kļava novadu garīgās un tradicionālās mūzikas mantojumu pētījis teju viduslaiku zinātniekam-mūkam līdzīgā dziļumā. Otrkārt, tāpēc, ka Radio koris ir tas muzikālais kolektīvs, kura koncertos tu piedzīvo, kā cilvēka balss, attiecīgi ķermenis, kļūst par mūzikas instrumentu.” 

 

5. Ingas Ābeles „Duna”

Kā bieza, smaržīga soļanka ir Ingas Ābeles jaunais romāns „Duna”. Dažas sastāvdaļas – piemēram, virumā pa taisno iemestie vēsturiskie apraksti – grūti saēdami, bet apstāties arī nevar. Te ir gan detektīvs, kura centrā Latvijas nesenās vēstures smagākās lappuses - 1949.gada izsūtīšanas, gan Šeherezādes cienīgi stāsti, kuros stāstnieki stāsta citus stāstus, gan mīlas trīsstūris, kurā iesaistīti brāļi, gan ceļa romāns... un skaists, simbolisks caurviju tēls – zirgs. „Dienas Grāmatas” sērija „Mēs. Latvija, XX gadsimts” atkal nav likusi vilties.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti